Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD-a blokirao tužbu za ropstvo protiv firmi industrije čokolade


Farmer otvara mahunu kakaa na farmi u mjestu Anyama, Obala Slonovače (21. juli 2017.)
Farmer otvara mahunu kakaa na farmi u mjestu Anyama, Obala Slonovače (21. juli 2017.)

Američki Vrhovni sud presudio je da prehrambeni giganti Nestlé USA i Cargill ne mogu biti tuženi za ropstvo djece na afričkim farmama odakle kupuju kakao.

Šestorica muškaraca iz Afrike tvrde da su bili krijumčareni iz Malija i bili prisiljeni da rade na farmama kakaoa u Obali Slonovače.

Grupa navodi da su obje kompanije nastavile trgovinu robljem kako bi održale niske cijene kakaa.

Sud je presudio da grupa muškaraca nije imala takav status, jer se zlostavljanje dogodilo izvan SAD-a.

Međutim, zaustavio se nakon konačne presude o tome da li bi se Zakon o vanzemaljskom deliktu, zakon iz 18. vijeka, mogao koristiti za pozivanje američkih kompanija na odgovornost u slučaju zloupotrebe rada počinjene u njihovim lancima snabdijevanja u inostranstvu.

Oko 70% svjetskog kakaa proizvodi se u zapadnoj Africi, a velik dio se izvozi u Ameriku.

Procjenjuje se da 1,56 miliona djece radi na farmama kakaa u Obali SLonovače i Gani, navodi se u izvještaju koji je 2020. godine objavilo američko Ministarstvo rada.

U svojoj tužbi grupa muškaraca navela je da su bili prisiljeni raditi na farmama kakaa po 12-14 sati dnevno. Takođe su rekli da su ih držali pod naoružanom stražom dok su spavali, kako bi im spriječili bijeg, i da su bili plaćani malo više od iznosa cijene osnovnih namirnica.

Za eventualne slučajeve dječjeg ropstva, kompanije tvrde da bi se isti trebali pokrenuti protiv trgovaca ljudima i farmera koji su ih držali u takvim uslovima.

U svojoj odluci, koju je napisao sudac Clarence Thomas, Sud je presudio da, iako su Nestlé USA i Cargill farmi pružali tehnička i finansijska sredstva, nije bilo dokaza da su poslovne odluke donesene u SAD-u dovele do prisilnog rada tih muškaraca.

Za aktiviste koji se godinama bore protiv firmi koje trguju s čokoladom, presuda predstavlja udarac.

"Odlučuju o budžetima, odlučuju o planiranju, o poslovnim aspektima - sve su te stvari rađene iz SAD-a", rekao je Terry Collingsworth, izvršni direktor Zagovornika međunarodnih prava, govoreći za magazin Fortune.

Collingsworth je rekao da će njegov pravni tim podnijeti novu tužbu, navodeći da su mnoge odluke koje su Nestlé i Cargill donijeli u SAD-u pomogle da se otvori put za iskorištavanje djece robova u Obali Slonovače.

U izjavi, Nestlé USA rekao je da se nikada nije bavio dječijim radom i da je i dalje "nepokolebljiv u svojoj posvećenosti borbi protiv dječijeg rada u industriji kakaa".

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG