Dostupni linkovi

Zvaničnik SAD: Žešći otpor Ukrajine nego što je Rusija očekivala


Kijev

Rusija se suočava sa većim otporom nego što je očekivala u invaziji na Ukrajinu, uključujući napredovanje na prestonicu Kijev, i čini se da je izgubila deo zamaha, rekao je u petak visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Rojters.

Ruske rakete pogodile su Kijev u petak, mnoge porodice su potražile zaklon u skloništima, a vlasti su poručile stanovnicima da pripreme molotovljeve koktele za odbranu glavnog grada Ukrajine od napada za koji je gradonačelnik rekao da je već počeo sa saboterima u gradu.

Ali američki zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, sugerisao je da je slika kompleksnija u ruskoj ofanzivi, za koju Vašington i Kijev kažu da ima za cilj obezglavljivanje vlade i postavljanje marionetskog režima.

„Procenjujemo da je otpor Ukrajinaca jači nego što su Rusi očekivali“, rekao je visoki zvaničnik odbrane, dodajući da komanda i kontrola Ukrajine nad njenom vojskom „ostaje netaknuta“.

„Oni se ne kreću prema Kijevu tako brzo kao što verujemo da su očekivali da će moći,” kazao je američki zvaničnik.

“Ipak, Rusija još nije mobilisala većinu svojih snaga raspoređenih oko Ukrajine”, kazao je ovaj zvaničnik, ocenjujući da je samo oko jedne trećine za sada angažovano u ofanzivi.

On je istakao da postoje indicije o ruskom amfibijskom napadu zapadno od Mariupolja, "potencijalno iskrcavši hiljade pripadnika mornaričke pešadije na obalu". Sjedinjene Države su takođe primetile više od 200 raketa lansiranih do sada.

Iako je većina ruskih projektila bila usmerena na ukrajinska vojna postrojenja, neki su pali na civilna stambena područja, rekao je zvaničnik.

„Ukrajinska vojska se bori za svoju zemlju“, rekao je zvaničnik, napominjući da Rusija tek treba da uspostavi kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad Ukrajine i da iskoristi svoje kapacitete za elektronsko ratovanje.

„Generalno gledano, Rusi su malo izgubili zamah“, rekao je američki zvaničnik.

XS
SM
MD
LG