Dostupni linkovi

Američki sud mora objaviti detalje sumnjive smrti bivšeg ruskog ministra


Nekadašnji ruski ministar za medije Mihail Lesin

Sud u Washingtonu donio je naredbu prema kojoj medicinski vještak Glavnog tužioca SAD treba predati desetine izvještaja sa autopsije ali i druge dokumente u istrazi o smrti Mihaila Lesina, bivšeg ruskog ministra za medije koji je pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima u hotelskoj sobi u Washingtonu prije više od tri godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Presuda od 13. februara donesena je zbog tužbe zasnovane na Zakonu o slobodnom pristupu informacijama koju je podnio RSE, a putem koje su traženi dokumenti zbog tekuće istrage o Lesinovoj smrti iz novembra 2015. godine.

Lesin, nekadašnji, veoma moćni, savjetnik za medije predsjednika Vladimira Putina pao je u nemilost nekada 2012. godine i većinom je bio van očiju javnosti, sve dok je njegovo tijelo nađeno u hotelu Dupont Circle.

Uprkos zvaničnom zaključku da je umro nanošenjem povreda tupim predmetom, sumnje su bile fokusirane na to da li je ubijen kako bi ga se spriječilo da podijeli informacije sa Ministarstvom pravosuđa.

Sudija Hiram Puig - Lugo naredio je da se do 20. februara predaju dokumenti – koji uključuju medicinske podatke, toksikološki izvještaj, e-mailove i druge materijale – u kojima su određene informacije, uključujući imena i lični podaci zatamnjeni.

U presudi, sudija Puig - Lugo je odbacio argumente državnih advokata da privatni interesi Lesinove porodice nadmašuju javni interes o okolnostima njegove smrti. On je također opomenuo zvaničnike zbog, kako je rekao, preširokih argumenata prema kojima bi predaja ovih dokumenata mogla kompromitovati način na koji policija u Washingtonu ili čak FBI sprovodi svoje istrage.

Ostalo je nejasno da li će se gradske vlasti žaliti na ovu presudu. Tužbu je podnio autor ovog članka Majk Ekel (Mike Eckel).

Nanošenje povreda

Lesinovo tijelo pronađeno je 5. novembra 2015. godine u Dupont Circle hotelu, samo par ulica dalje od Bijele kuće.

U prvobitnom izvještaju iz kancelarije medicinskog vještaka koji je objavljen martu, pet mjeseci nakon smrti, navedeno je da je Lesin umro zbog nanošenje povreda tupim predmetom, ali da je način na koji je umro “neutvrđen”.

Ali finalni izvještaj, koji su u oktobru 2016. objavili Ured javnog tužioca SAD za Washington i gradska policija, okarakterisao je njegovu smrt slučajnom, uzrokovanu udarcem tupim predmetom u vrat, torso i donje ekstremitete “a koje su izazvane padovima”. Akutna intoksikacija etanolom navedena je kao dodatni faktor.

Izvještaj je izazvao duboke sumnje kod saradnika i poznanika nekadašnjeg veoma moćnog bogatog insajdera Kremlja, koji je bio jedan od ključnih ljudi u ruskom slomu nezavisne televizije i u stvaranju međunarodnog emitera Russia Today.

Osoba koja je imala direktan pristup hotelskoj sobi u kojoj je Lesin pronađen, rekla je za RSE da je bilo fizički nemoguće za Lesina da umre sam u toj sobi. Fotografije koje je objavila policija pokazivale su flaše piva i drugog alkohola, svežnje dolarskih novčanica i izgužvanu odjeću na podu. Lesinovi saradnici tvrdili su da se Dupont Circle hotel nije slagao sa njegovim dobro poznatim ukusom za skupe stvari.

Prije hotela Dupont Circle, Lesin je neko vrijeme proveo u otmjenijem Four Seasons hotelu u drugom dijelu Washingtona. Prema policijskom izvještaju, zvaničnici u Four Seasonsu zvali su 3. novembra američku Tajnu službu jer se Lesin pojavio u vidljivo pijanom stanju. Tajna služba je savjetovala da se postavi čuvar ispred njegovih vrata kako bi ga spriječili da ode. Lesin se dan poslije prijavio u Dupont Circle hotel.

Nije bilo javnog objašnjenja zašto je kontaktirana Tajna služba.

Russia Today

Kao Putinov sekretar za medije tokom ranih 2000-ih, Lesin je bio ključna osoba u dovođenju državnih nacionalnih kanala pod kontrolu Kremlja, prvenstveno kanala NTV koji je u to vrijeme bio poznat po žestokom novinarstvu. On je uspostavio Russia Today, medij koji funkcioniše kao globalni predstavnik Kremlja, danas poznat pod nazivom RT.

Većina njegovog bogatstva dolazi iz privatne kompanije koju je uspostavio 1990-ih a koja se bavila prodajom televizijskih reklama za rusko marketinško tržište koje je bilo u velikom usponu u to vrijeme. Kompaniju je kasnije preuzeo Yuri Kovalchuk, glavni dioničar Bank Rossia, koja je bila usko vezana za Kremlj.

Vezu sa Kremljom izgubio je nekada između 2012. i 2014. te je uveliko nestao iz javnosti.

Lesin je 2014., godinu dana prije smrti, privukao pažnju američkog Senata, jer je jedan od zastupnika zatražio od FBI da ga ispitaju zbog mogućeg pranja novca.

Lesin je posjedovao vilu na Beverly Hillsu u Kaliforniji, gdje su živjela njegova djeca i supruga od koje je bio otuđen. Imao je i jahtu koja je bila procijenjena na 40 miliona dolara. U mjesecima prije njegove smrti, ruski mediji su navodili da je zaručen za rusku manekenku mnogo mlađu od njega, te da čekaju dijete zajedno.

Nije poznato gdje se nalazi ova žena koja je identifikovana kao Viktoria Rahimbajeva.

Lesin nije bio poznat kao čest posjetilac Washingtona. No ubrzo nakon njegove smrti, isplivalo je da je jedan od razloga njegovog boravka u Washingtonu prisustvovanje svečanom događaju prikupljanja novca u Kennan institutu Centra Wilson 3. novembra, dva dana prije no što je pronađeno njegovo tijelo.

Jedan od filantropa kojima je te noći odavana počast je i uticajni ruski bankar Pjotr Aven. Lesin nije prisustvovao događaju.

Aven je 4. novembra prisustvovao i privatnom događaju u Atlantskom vijeću, još jednom nezavisnom institutu iz Washingtona. Prema informacijama osobe koja je imala saznanja o tom događaju, Lesin je tražio da prisustvuje ali su organizatori odbili da ga uključe.

Jedna osoba koja je u kontaktu sa zvaničnicima iz federalne policije rekla je za RSE da je Lesin bio u kontaktu sa Ministarstvom pravosuđa u mjesecima prije smrti. U martu 2018. websajt Buzzfeed je citirao neimenovani izvor koji govori kako je bivši pripadnik britanske obavještajne službe Kristofer Stil (Christopher Steele) dao FBI-u izvještaj u kojem stoji da su Lesina ubili izvršitelji koji su radili za oligarha bliskog Putinu. Identitet oligarha nije otkriven u izvještaju Buzzfeeda.

Stil je kasnije postao poznat zbog serije dopisa u kojima stoje detalji navodne veze između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Rusije. Poznati kao Steelov Dosije, dopisi su kružili među vašingtonskim novinarima pred kraj 2016. godine da bi ih Buzzfeed u potpunosti objavio u januaru 2017. godine.

U izvještaju policije Washingtona iz decembra 2017. policija je navela da je Lesin danima prije smrti mnogo pio. Mjesec dana kasnije, FBI je objavio dokument na 56 stranica o istraživanju, uključujući i rad forenzičkih stručnjaka.

FBI je također uključio 29 stranica iz izvještaja kancelarije medicinskog vještaka a koje su bile temelj za zvanični razlog koji je grad naveo za Lesinovu smrt. No, stranice su gotovo u potpunosti zatamnjene.

Osim što su od početka navodili da očekuju od američkih službi za provošenje zakona da obezbijede sve detalje istrage, ruski zvaničnici su malo toga javno govorili o Lesinovoj smrti.

Od smrti 2014. godine Lesinova imovina je polako prodavana. Jahta je prodata 2016. na Floridi. Tokom 2017. dvije vile na Beverly Hillsa koje su bile u njegovom vlasništvu stavljene su na prodaju za 23 i 29 miliona dolara. Nije jasno da li su vile prodate.

XS
SM
MD
LG