Dostupni linkovi

Protest Kine zbog najave povećanja američke vojne pomoći Tajvanu


Kineske vojne vežbe u blizini Tajvana početkom avgusta 2022.

Kina je u četvrtak (15. septembra) saopštila da je uložila protest Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon što je panel Senata usvojio akt o povećanju vojne pomoći Tajvanu.

Ukoliko se zakon finalizuje, to bi uticalo na odnose SAD i Kine, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za medije.

Mao je takođe opisao novo američko zakonodavstvo kao slanje „ozbiljnog lažnog signala separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana“.

"Kina se čvrsto protivi tome i predočila je američkoj strani da postoji samo jedna Kina na svetu, da je Tajvan neodvojivi deo kineske teritorije i da će Kina nepokolebljivo promovisati potpuno ponovno ujedinjenje zemlje”, rekao je portparol.

Da li će Kina napasti Tajvan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Odbor Senata za spoljne poslove podržao je pomenuti akt sa 17 glasova za i 5 protiv, uprkos zabrinutosti u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena i žestokih reakcija iz Pekinga.

Predlog zakona dolazi više od mesec dana nakon što je Kina izvela svoje najveće vojne vežbe oko Tajvana kao odgovor na raniju posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG