Dostupni linkovi

Američki predsjednik Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti koji se obilježava 25. novembra.

On je poručio da Sjedinjenje Američke Države ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Američki predsjednik je na početku pisma, koje je poslao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću, naveo da pokušaji potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, napad na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

"To također predstavlja prijetnju građanima i normalnim uslovima za život. Dok slavite praznik vaše države, pozivam vas da stavite svoje dužnosti ispred podjele i da okončate politiku nacionalizma" – navodi Bajden u pismu.

Američki predsjednik je poručio da se vlast u Bosni i Hercegovini mora fokusirati na zajedničke ciljeve i vizije, te osigurati mirnu budućnost kakvu, kako je naveo u pismu, građani zaslužuju.

"U godini pred nama radujem se jačanju partnerstva između naše dvije nacije i prijateljstva među našim građanima, kako BiH bude napredovala ka boljoj budućnosti", dodao je američki predsjednik Džo Bajden.

Pismo predsjednika SAD Joa Bidena, 21. november 2023. godine.
Pismo predsjednika SAD Joa Bidena, 21. november 2023. godine.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika Srpska radni.

XS
SM
MD
LG