Dostupni linkovi

Američki ambasador vratio se u Rusiju


Američki ambasador u Rusiji John Sullivan
Američki ambasador u Rusiji John Sullivan

Američki ambasador John Sullivan vratio se u Moskvu 24. juna, dva mjeseca nakon što je napustio svoju poziciju usred pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije.

“Danas smo stigli u Moskvu. Spremni smo da radimo sa Rusijom na našim ciljevima stabilnih i predvidivih odnosa između naše dvije zemlje”, rekao je Sullivan u izjavi.

Sullivan je u aprilu pozvan na konsultacije dok su Sjedinjene Države i Rusija najavljivale sankcije i protjerivanje diplomata.

U intervjuu za Intefax Sullivan je rekao da će ove dvije zemlje komunicirati o nizu pitanja.

“Trebali bismo sarađivati tamo gdje je to u našem zajedničkom interesu i gdje imamo nesuglasice, a imamo značajna neslaganja, važno je da imamo otvoren i iskren dijalog”, rekao je Sullivan u intervju za Interfax.

Nakon prvog zajedničkog samita 16. juna u Ženevi američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su da se njihovi ambasadori uskoro vraćaju svojim misijama u pokušaju da smanje tenzije.

Ruski ambasador Anatolij Antonov vratio se u Sjedinjene Države 20. juna rekavši ruskim medijima da je optimističan i da želi pomoći u izgradnji “ravnopravnih i pragmatičnih” odnosa.

Antonov je opozvan u martu dok su Sjedinjene Države najavljivale sankcije i poslije komentara Bidena u kojem je rekao da se slaže da je Putin “ubica”.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država dodatno su se pogoršali od kada je u januaru Biden stupio na dužnost. Washington je sankcionisao Moskvu zbog cyber napada, miješanja u izbore, trovanja i zatvaranja opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG