Dostupni linkovi

Američke kompanije dogovorile odgodu 5G na nekim aerodromima


Američke kompanije AT&T i Verizon pristale su u utorak na djelomičnu odgodu aktivacije svojih 5G mreža nakon negodovanja američkih zračnih prijevoznika, koji su upozorili da bi uvođenje moglo dovesti do putničkog haosa.

Posljednje kašnjenje uslijedilo je nakon što su izvršni direktori najvećih zračnih prijevoznika u Sjedinjenim Državama dan prije upozorili na "katastrofalan poremećaj" u putovanjima i isporukama ako uvođenje zakazano za srijedu prođe kako je planirano.

Telekomunikacijske kompanije potrošile su desetine milijardi dolara na dobivanje 5G licenci prošle godine, ali kako se približavao datum lansiranja, grupe u zrakoplovnoj industriji izrazile su zabrinutost zbog mogućih smetnji s radio visinomjerima zrakoplova - koji mogu raditi na istim frekvencijama.

AT&T je svoje posljednje odgađanje opisao kao dobrovoljno i privremeno, a glasnogovornik je rekao da surađuje s zračnom industrijom i Federalnom upravom za zrakoplovstvo (FAA) "kako bi pružili dodatne informacije o našoj implementaciji 5G, budući da nisu iskoristili dvije godine koje su imali odgovorno planirati ovo raspoređivanje."

"Pokrećemo naše napredne 5G usluge na svim drugim mjestima prema planu, s privremenim izuzetkom ovog ograničenog broja tornjeva."

Glasnogovornik Verizona rekao je da će u srijedu pokrenuti 5G uslugu za oko 90 milijuna Amerikanaca, ali je kompanija "dobrovoljno odlučila ograničiti 5G mrežu oko zračnih luka".

"Federalna uprava za zrakoplovstvo i zračni prijevoznici naše zemlje nisu uspjeli u potpunosti riješiti navigaciju 5G oko zračnih luka, unatoč tome što je sigurna i potpuno operativna u više od 40 drugih zemalja."

Najave je pozdravio predsjednik Joe Biden, koji je u izjavi rekao da se "izbjegavaju potencijalno razorne smetnje putnicima, teretnim operacijama i našem ekonomskom oporavku, dok dopuštaju da se više od 90 posto bežičnog postavljanja tornja odvija prema rasporedu".

Verizon i AT&T već su dva puta odgodili lansiranje svoje nove usluge C-Band 5G, zbog upozorenja zračnih prijevoznika i proizvođača zrakoplova zabrinutih da bi novi sistem mogao ometati uređaje koje zrakoplovi koriste za mjerenje visine.

Iz FAA je u nedjelju saopšteno da su odobrili sigurno upravljanje nekim transponderima unutar područja u kojima će biti raspoređen 5G, čime je odobreno "čak 48 od 88 zračnih luka koje su najizravnije pogođene smetnjama 5G C-pojasa".

No, zračni prijevoznici su zabrinuti da bi preostala ograničenja na tim zračnim lukama, kao i velika količina opreme koja je još uvijek necertificirana, mogla izazvati krizu koja bi prizemljila hiljade letova.

Čelnici zračnih prijevoznika pozvali su vlasti da "poduzmu sve potrebne radnje kako bi osigurale implementaciju 5G, osim kada su tornjevi preblizu uzletno-sletnih staza zračne luke dok FAA ne utvrdi kako se to može sigurno postići bez katastrofalnih poremećaja."

Pismo su potpisali izvršni direktori velikih zračnih prijevoznika uključujući American, United, Delta i Southwest, kao i čelnici kompanija FedEx i UPS.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG