Dostupni linkovi

Pad na berzama zbog širenja omikrona, prepreke za Bajdenov plan


Berza u Njujorku
Berza u Njujorku

Vrednost akcija na američkim berzama pala je u ponedeljak, 20. decembra za više od jedan odsto pod pritiskom porasta broja slučajeva soja korona virusa Omikron i mogućeg fatalnog udarca na plan potrošnje predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) od 1,75 biliona dolara za socijalne potrebe i borbu protiv klimatskih promena, uz pad cena nafte, prenosi Rojters.

Broj slučajeva COVID-19 u SAD porastao je za 50 odsto ovog meseca.

Investitori u naftu su strahovali da će nova ograničenja, koja evropske zemlje sprovode, uticati na potražnju za ovim energentom, zbog čega će cene biti niže.

„To je bio trostruki udar na ekonomiju tokom vikenda: Omikron, Fed i odustajanje od fiskalne inicijative“, rekao je Džek Ablin, glavni investicioni službenik u Cresset Capital Management.

"Tržište je pogođeno. Mislim da je to ekonomsko resetovanje koje investitori na neki način procenjuju," dodao je.

Strahovanja su pojačana nakon što su Federalne rezerve (Fed) prošle nedelje odlučile da brže okončaju stimulaciju usvojene u vreme pandemije, pri čemu je centralna banka najavila povećanje kamatnih stopa od najmanje tri četvrtine procentnih poena do kraja 2022.

U svetlu porasta broja slučajeva COVID-19, Svetski ekonomski forum odložio je svoj godišnji sastanak, koji je trebalo da se održi u švajcarskom planinskom letovalištu Davos u januaru, za sredinu 2022.

Neki ekonomisti očekuju da će američka ekonomija rasti sporije sledeće godine nakon što je senator Džo Mančin (Joe Manchin), konzervativni demokrata koji je ključan za Bajdenova nastojanja da se usvoji zakon o investicijama, rekao u nedelju da neće podržati paket.

Cene nafte su pale zbog zabrinutosti da bi širenje varijante Omikron smanjilo potražnju za gorivom.

Cena američka nafta je pala 2,12 odsto na 69,22 dolara po barelu, a Brent na 72,01 dolara, što je pad od 2,05 procenta za dan.

Dok ograničenja zbog korona virusa umanjuju izglede za ekonomski rast, takođe postoji rizik da održe inflaciju na visokom nivou, što je navelo centralne banke da razmotre povećanje kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG