Dostupni linkovi

Američka sajber ofanziva kao upozorenje Rusima?


Ilustrativna fotgrafija

Sjedinjene Države intenzivirale su sajber upade u elektroenergetsku mrežu Rusije o čemu predsjednik Donald Tramp (Trump) nije bio obaviješten, objavio je Njujork tajms (The New York Times), poslije čega je šef Bijele kuće oštro napao novinare tog lista uz optužbe o lažima i izdaji, dok svjetski mediji ukazuju na moguću eskalaciju digitalnog hladnog rata.

Veće ovlasti američke Sajber komande

Sjedinjene Države pojačavaju digitalne upade u rusku elektroenergetsku mrežu kao upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ali je u pitanju i demonstracija korištenja novih ovlasti Trampove administracije u agresivnijem korištenju sajber alata, što potvrđuju izjave sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika, piše Njujork tajms.

Zagovornici agresivnije strategije kažu da je ona već bila odavno potrebna, nakon višegodišnjih upozorenja Ministarstva unutrašnje sigurnosti i FBI-aja da je Rusija ubacivala zlonamjerni softver koji bi mogao sabotirati američke elektrane, naftovode i gasovode ili snabdijevanje vodom u bilo kojem budućem sukobu sa Sjedinjenim Državama. Ali strategija također nosi značajan rizik od eskalacije dnevnog digitalnog hladnog rata između Vašingtona i Moskve, ocjenjuje Njujork tajms i dodaje da su elektroenergetske mreže godinama bile borbena polja niskog intenziteta.

Od 2012. godine, prema izjavama sadašnjih i bivših zvaničnika, SAD su izvodile probne upade u kontrolne sisteme ruske električne mreže, ali sada se američka strategija više pomakla prema napadu postavljanjem zlonamjernog softvera dublje unutar ruskog sistema i s agresivnošću koja nikada ranije nije bila isprobana, piše Njujork tajms i dodaje da je Trampova administracija odbila opisati konkretne akcije koje je poduzela pod novim ovlastima koje su prošle godine Bijela kuća i Kongres izdale Sajber komandi SAD - produženoj ruci Pentagona koja vodi ofanzivne i obrambene operacije vojske u onlajn svijetu.

Dvojica zvaničnika administracije, koji su htjeli ostati anonimni, vjeruju da Tramp nije bio detaljno informisan o nedavnim koracima postavljanja "implantata" - softverskog koda koji se može koristiti za nadzor ili napad - unutar ruske mreže. Zvaničnici Pentagona i obavještajnih službi opisali su široko oklijevanje o detaljnom informisanju Trampa o operacijama protiv Rusije zbog zabrinutosti oko njegove reakcije - i mogućnosti da je on može odbaciti ili raspraviti sa stranim zvaničnicima, kao što je to učinio 2017., kada je ministru vanjskih poslova Rusije spomenuo osjetljivu operaciju u Siriji. Pošto novi zakon definiše akcije u sajber-prostoru kao slične tradicionalnim vojnim aktivnostima na terenu, u vazduhu ili na moru, takvi podnesci ne bi bili potrebni, dodali su oni.

U svakom slučaju, ocjenjuje list, postavljanje zlonamjernog koda unutar ruske elektroenergetske mreže oživljava pitanje da li energetska mreža jedne zemlje - ili druga kritična infrastruktura koja održava domove, fabrike i bolnice - predstavlja legitimnu metu za onlajn napad.

Pisanje kao čin izdaje

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da je Njujork tajms uključen u "virtuelni čin izdaje" zbog članka u kojem se navodi da SAD šire svoje kibernetičke upade u rusku elektro mrežu, prenijela je agencija Asošijeted pres (Associated Press).

Sve to se dešava u periodu kada SAD traže nove načine da kazne rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine i da spriječe ponavljanje takvog uplitanja, ističe agencija.

Trampovu optužbu Njujork tajms je nazvao "opasnom" naglasivši da su zvaničnici obaviješteni o članku prije nego je on objavljen i da nisu postavljana nikakva sigurnosna pitanja. List, čiji izvještaj se zasniva na tromjesečnom istraživanju i intervjuima sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika, tvrdi da je ova kampanja sprovedena pod novim sajber ovlastima koje su izdali odvojeno Tramp i Kongres.

U par tvitova u subotu uvečer, Tramp je istakao da priča nije istinita nazivajući novinare Njujork tajmsa kukavicama i neprijateljima ljudi, te da je u pitanju stvarni čin izdaje.

Uznemirujući detalj

Kongresmen Adam Šif (Schiff) je za američki televizijski kanal CBS Njuz (CBS News) izjavio kako ga je uznemirio dio članka u kojem se navodi kako su vojni i obavještajni dužnosnici izbjegli da predsjedniku Trampu daju detaljne izvještaje o mjerama za borbu protiv Rusije u sajber prostoru jer se plaše da će on o tome razgovarati sa stranim liderima.

"Ono što nas najviše brine u priči Njujork tajmsa o tome da li pripremamo bojno polje u smislu elektroenergetske mreže u Rusiji bila je činjenica da su sigurnosni zvaničnici u administraciji smatrali da to ne mogu reći predsjedniku jer bi on mogao da kompromituje tu informaciju u razgovoru s Rusima“, rekao je Šif. "Ili bi mogao da odbaci njihove naredbe i njihove vojne odluke, zbog predsjednikovog poslušnog odnosa prema Rusiji", dodao je on.

Šif je u Kongresu jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Trampa, piše CBS i dodaje kako je na pitanje da li je Kongres informisan o ofanzivnoj digitalnoj kampanji američkih vojnih i obavještajnih službi, on rekao da to ne može potvrditi ali da oni svakako vrše pritisak „na obavještajnu zajednicu i vojsku“ da ih redovno informišu, dodao je on.

S druge strane, ruske novinske agencije su, kako prenosi agencija Rojters (Reuters), u ponedjeljak izvijestile da je Rusija otkrila i osujetila pokušaje Sjedinjenih Država da provode sajber napade na sisteme kontrole ruske infrastrukture.

Objelodanjivanje je obavljeno putem agencija RIA i TASS nekoliko dana nakon što je Njujork tajms naveo neimenovane vladine izvore koji kažu da su Sjedinjene Države u Rusiji uključile potencijalno ometajući računalni kod kao dio agresivnijeg uvođenja svojih sajber alata.

Kremlj je ranije u ponedjeljak rekao da je američki novinski izvještaj zabrinjavajući i da pokazuje da je sajber rat, u teoriji, moguć, navodi Rojters.

Nametanje visokih troškova

SAD očajnički žele izbjeći ponavljanje situacije iz perioda predsjedničkih izbora 2016. godine kada je na birače utjecala kampanja miješanja u izbore koju je podržavao Kremlj, te da ne čudi ozbiljnija eskalacija američkih sajber upada u elektroenergetsku mrežu Rusije, piše britanski Telegraf (The Telegraph).

Rusija je godinama ugrađivala „zlonamjerne programe“ koji bi mogli sabotirati američke elektrane, naftovode i plinovode ili vodovod, a operacija miješanja u predsjedničke izbore bila je toliko uspješna pa je prema upozorenjima stručnjaka gotovo sigurno da će Rusija pokušati ponovo, ocjenjuje list.

U aprilu su istrage Roberta Mulera (Mueller) potvrdile nalaze američkih obavještajnih agencija da je Kremlj predvodio operaciju sijanja podjele u SAD-u i preusmjerio tok izbora korištenjem sajber alata i društvenih medija kao oružja. "Ruska vlada se umiješala u predsjedničke izbore 2016. godine u sveobuhvatnom i sistematičnom stilu", navodi se u izvještaju.

Telegraf također dodaje kako je prošle sedmice Trampov savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) izjavio je da se razmatraju ruski digitalni ciljevi čija je svrha da se poruči Rusiji ili bilo kome drugom ko se bave sajber operacijama protiv SAD da će zbog toga platiti cijenu: "I mi ćemo vam nametnuti tolike troškove sve dok ne shvatite da nije vrijedno vašeg vremena da koristite sajber napade protiv nas."

XS
SM
MD
LG