Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Bivše članice Demokratskog fronta nisu partneri Vašingtona


Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Judy Rising Reinke
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Judy Rising Reinke

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) izjavila je da SAD očekuju što brže formiranje stabilne Vlade Crne Gore, koja će biti "inkluzivna i privržena evroatlantskim vrednostima i reformama".

Rajnke je u intrevjuu za Glas Amerike 23. juna navela da Vašington ne doživljava koaliciju "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) kao partnera.

Ona je odbacila navode lidera ZBCG, koji su prethodno predvodili prosrpski Demokratski front, da takav stav Amerike predstavlja mešanje u izbornu volju građana i suverenost Crne Gore, ocenjujući ih "provokativnim" i "neutemeljenim".

"SAD se nadaju i u potpunosti očekuju da će ovo biti vlada koja odražava evroatlantske vrednosti koje su zastupale vodeće stranke, a pretpostavila bih da će u tom procesu biti inkluzivnosti kako bi, kada eventualna većina zauzme svoje mesto u parlamentu, mogli brzo da napreduju u reformama za EU", kazala je Rajnke.

Rajnke je navela da od opozicije da "bude konstruktivna i da prepoznaje svoju ulogu" u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU i za odluke, za koje je u vezi s tim, potrebna većina u Skupštini.

Američka ambasadorka je upozorila i na problem stranog uticaja i dezinformacija u Crnoj Gori, te poručila da od nove vlade očekuje da nastavi da podržava Ukrajinu.

Bivši čelnici Demokratskog fronta optužuju ambasadorku

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine stranke nedavno rasformiranog prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića optužili su ambasadorku SAD za "brutalno miješanje u unutrašnje procese u Crnoj Gori"

"Američka ambasadorka je još jednom potvrdila da u stvari ona sastavlja crnogorsku vladu", naveli su u saopštenju.

Dodali su da je "nezavisnost Crne Gore ozbiljno ugrožena" i da se zemlja "nalazi pred izborom da li će njome upravljati legitimni predstavnici građana ili ambasade".

Ponovili su i da bez njihove koalicije "nema stabilne vlade".

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori održanim 11. juna, nijedna partija i koalicija nije osvojila dovoljan broj glasova da sasmostalno formira vladu i slede pregovori o postizbornim koalicijama i konstituisanju izvršne vlasti.

'Evropa sad' pobjednik crnogorskih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Najviše mandata, 24 od 81, osvojio je "Pokret Evropa sad", koji bi narednih dana trebalo da pokrene formalne pregovore o formiranju Vlade.

Pokret je isključio mogućnost pregovora sa Deokratskom partijom socijalista (DPS) i Građanskim pokretom "URA" premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, ali ne i razgovore sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, koju predvodi Milan Knežević.

XS
SM
MD
LG