Dostupni linkovi

Medenica ambasadorima: Na sudsku vlast niko ne može uticati


Vesna Medenica na sastanku sa ambasadorima, 5. april 2011.
Vesna Medenica na sastanku sa ambasadorima, 5. april 2011.
Nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na konferenciji za novinare u ponedjeljak konstatovala kako se crnogorsko sudstvo ažurnošću i efikasnošću svojih sudova može pohvaliti kao malo koja zemlja ne samo u okruženju već i u Evropi, u utorak je organizovala “Dan otvorenih vrata” za ambasadore zemalja koje imaju diplomatska predstavništva u Crnoj Gori.

"Dobro nam došli i neka ovo ne bude vaš prvi dolazak i neka oni budu češći", obratila se Medenica prisutnim ambasadorima koje je potom duže od pola sata informisala o strukturi, kadrovskoj ekipiranosti i tehničkoj opremljenosti crnogorskog sudstva.

I ovu priliku iskoristila je da ukaže na brojne statističke podatke koji, prema njenim riječima, dokazuju potpunu ažurnost i efikasnost crnogorskog sudstva.
Vesna Medenica

"Glavni zadatak smo ispunili i sada mi je mnogo lakše. Mi smo ažurnost i efikasnost sudske vlasti u cjelosti doveli na nivo da smo svi zadovoljni, a najbitnije je da su zadovoljni građani Crne Gore. Da li sudska vlast nakon ovako postignutih rezultata je opterećena time što joj se spočitava da je politizovana? Da li neko može izvršiti uticaj na sudiju? To je stvar njegovog ličnog digniteta i kredibiliteta. Na sudsku vlast, kao sistem niko ne može izvršiti uticaj", poručila je Medenica.

Upravo to pitanje, koliko je sudski sistem Crne Gore politički i finansijski nezavisan, najviše je zanimalo pojedine ambasadore.

"Ustav je regulisao samostalnost i nezavisnost i nijedan sudija ne može biti član političke partije niti biti poslanik u parlamentu. Što se tiče ekonomske nezavisnosti, normalno je da se ekonomska nezavisnost ocjenjuje po tome kolika je plata sudiji i koliko mu ona daje mogućnost da on sa takvom mjesečnom nadoknadom obezbijedi sebi i svojoj porodici sigurnost. Moja plata kao sudije Vrhovnog suda, bez subota je negdje oko 1.700 eura. Sudijama Vrhovnog suda za nekih 50 do 60 eura manje. Prosječna plata bila bi negdje oko 1.300 eura", navela je predsjednica Vrhovnog suda.

Oštra reakcija na kritike


Iako su slične zamjerke na račun zvanične Podgorice upućivane i ranije, aktuelna predsjednica Vrhovnog suda, koja je prethodno obavljala funkciju vrhovne državne tužiteljke, rezolutno je odbacivala kritike.

Tako je ostala upamćena oštra reakcija Vesne Medenice na izvještaj Stejt Dipartmenta početkom prošle godine u kome je između ostalog upozoreno kako zvaničnici crnogorske vlasti s vremena na vrijeme utiču na tužioce.

"Ja to uopšte ne bih komentarisala. Apsloutno me ne dotiče. Mi radimo i imamo rezultate i mislim da takav način izvještavanja i takvo gledanje paušalno na neki način neobjektivno, zavisno normalno od toga ko im pruža te podatke, je najveći pritisak na rad crnogorskih sudova", kazala je Medenica.

Gotovo da nije bilo prilike u kojoj sa evropskih adresa nije stigla pritužba na crnogorsko sudstvo za koje je konstatovano da je nesamostalno i da je pod političkim uticajem.

Evropska komisija
je kao jedan od 7 ključnih zahtjeva za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji postavila depolitizaciju i reformu crnogorskog pravosuđa.
XS
SM
MD
LG