Dostupni linkovi

Novi ambasador SAD u Srbiji položio zakletvu i najavio skori dolazak u Beograd


Novi ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill polaže zakletvu, 15. mart 2022.

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) položio je zakletvu i počeo sa pripremama za skori dolazak u Beograd, objavila je 15. marta na Twitteru američka ambasada.

Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija (Anthony Godfrey) koji je na toj funkciji bio od novembra 2019. godine.

"Nema sumnje da su ovo teška vremena. Ali verujem da naše dve zemlje mogu da ih dočekaju zajedno u konstruktivnom duhu i sa svešću da imamo mnogo zajedničkih interesa", naveo je Hil u poruci koju prenosi ambasada SAD.

On je dodao da želi da bilateralni odnosi SAD i Srbije napreduju "kao nikada ranije" i da odnos dve zemlje "iz globalnih izazova izađe bolji i jači".

Navodeći da se mnogo toga promenilo otkako je poslednji put bio u Beogradu, Hil je najavio da dolazi sa novim pogledom na Srbiju koja je za SAD "važan partner i prijatelj".

Hila je za ambasadora nominovao predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), a američki Senat potvrdio je nominaciju 11. marta.

Navodi se da je iskusan diplomata i poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu.

Karijeru je počeo u Beogradu, bio je i jedan od aktera prilikom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

U region se vratio u drugoj polovini devedesetih godina kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji, a bio je i specijalni pregovarač za Kosovo, 1998. i 1999. godine.

XS
SM
MD
LG