Dostupni linkovi

Ambasador Hil: Srbi da shvate da im je sudbima u njihovim rukama, ne u Vašingtonu, Briselu i Pekingu


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill), 27. oktobar 2023.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill), 27. oktobar 2023.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je 13. decembra da "Srbi treba da shvate da je njihova sudbima u njihovim rukama, a ne u Vašingtonu, Briselu i Pekingu".

On je na otvaranju konferencije "Svet u 2024. godini" u Beogradu, istakao da će 2024. godina biti "kompleksna" i da će njen ishod "zavisiti od mnogo faktora".

"Naredna godina će biti veoma, veoma važna za sve koji žele da vide dalje proširenje Evropske unije (EU) i Srbiju na drugačijem mestu", kazao je Hil. Dodao je i da u "Briselu primećuje dobru volju".

Srbija je kandidat za članstvo u EU postala u martu 2012. U tom statusu je i danas, a pregovori o pristupanju formalno su otvoreni u januaru 2014. godine.

EU redovno upozorava da će brzina pristupnog procesa sa Srbijom zavisiti od napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa, koji se odvija pod okriljem Brisela.

Hil je u Beogradu rekao i da "postoji šansa da dijalog Beograda i Prištine napreduje narednih meseci, te da i u tom smislu veruje da će naredna godina biti važna za Srbiju".

Srbija i Kosovo su 27. februara postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen aneks primene ovog dogovora.

Beograd i Priština nisu potpisali sporazum ni aneks primene jer je to odbio predsednik Srbije Aleksandra Vučić.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost koju Srbija ne priznaje.

XS
SM
MD
LG