Dostupni linkovi

Ruski ambasador napustio skup u Brčkom za vrijeme govora šefa Delegacije EU u BiH


Ruski ambasador u BiH Igor Kalabukhov
Ruski ambasador u BiH Igor Kalabukhov

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) Igor Kalabuhov demonstrativno je u utorak (8. marta) napustio obilježavanje 22. godišnjice proglašenja Brčko distrikta, na kojem je šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler govorio o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U saopštenju Ambasade Rusije navodi se da je ambasador bio "izrevoltiran" navodnim "neprihvatljivim i provokativnim formulacijama" i izjavama koje nemaju nikakve veze" sa obilježavanjem dana Brčko distrikta.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH prokomentarisali su ovaj diplomatski incident objavom na Twitteru u kojoj je navedeno da "svijet vidi što se događa u Ukrajini", odnosno agresiju koju je pokrenula Rusija.

"Odlazak s događaja jer su vaše radnje prozvane to neće promijeniti. Laži i dezinformacije, to neće promijeniti", napisao je ambasador Sattler na Twitteru u srijedu, 9. marta.

U srijedu, 9. marta navršava se četrnaest dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da su potvrdili 474 smrtna slučaja i 861 povrijeđenih civila, ali će stvarni broj vjerovatno biti veći.

Oko 2,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, izjavio je u srijedu šef agencije UN-a za izbjeglice. Zvaničnici EU kažu da bi do pet miliona moglo otići ako se sukob nastavi.

Zapadne zemlje do sada su imale jedinstven stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden saopćio je 8. marta da je zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata.

Evropska unija je dogovorila dodatne sankcije zbog invazije na Ukrajinu koja će pogoditi ruske zastupnike i oligarhe, pomorski sektor i tri bjeloruske banke.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von Der Leyen izjavila je u srijedu 9.marta da je evropski blok kupio dovoljno prirodnog tečnog gasa da bi bio nezavisan od uvoza iz Rusije do kraja ove zime.

Dan ranije, Evropska komisija objavila je planove da smanji zavisnost EU od ruskog gasa za dvije trećine ove godine i prekine oslanjanje na ruske isporuke goriva "znatno prije 2030. godine", prenosi Reuters.

EU će to učiniti prelaskom na alternativna snabdijevanja i bržim širenjem čiste energije u skladu sa planovima, za čije sprovođenje će u velikoj mjeri biti odgovorne nacionalne vlade.

Brisel je najavio da će se EU fokusirati na to da postane nezavisnija do sljedeće zime, što će biti prvi veliki izazov , jer Evropa dobija skoro 40 odsto svog gasa iz Rusije, dok SAD proizvodi sopstveni prirodni gas.

XS
SM
MD
LG