Dostupni linkovi

Novi ambasador SAD u Prištini: Ima još puno posla, budućnost je u rukama lokalnih lidera


Ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey Hovenier

Novi ambasador Sjedinjenih Država (SAD) u Prištini, Jeffrey Hovenier izjavio je da se pred Kosovom nalazi još dosta posla, te da je budućnost zemlje u rukama lokalnih lidera, napominjući da će Vašington nastaviti da pruža podršku u raznim oblastima.

„Radićemo sa vama, vašom vladom, narodom, civilnim društvom, da unapredimo naše zajedničke prioritete”, rekao je Hovenier i podsetio da je predsednica Kosova Vjosa Osmani na Samitu demokratije govorila o podršci za unapređenje razvoja nezavisnih institucija, pravosuđa, vladavine prava.

Ambasador Hovenier je rekao da Sjedinjene Države podržavaju napore Vlade Kosova da se priključi evropskim institucijama, te dodao da će podržati Kosovo da odigra svoju ulogu u regionu, u kontekstu obezbeđivanja mira i za dobrobit svih.

Hovenier je u ponedeljak 10. januara predao akreditivna pisma predsednici Kosova Vjosi Osmani.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Osmani rekao da je Kosovo uspelo da se afirmiše na svetskoj sceni kao uspešna demokratska i multietnička zemlja.

Sa druge strane, predsednica Osmani je poručila da Kosovo i Sjedinjene Države dele zajedničke demokratske vrednosti.

„Naša zemlja, Kosovo, veruje i zastupa vrednosti koje zastupaju Sjedinjene Države. Naša dva naroda veruju u demokratske slobode i odlučni smo da ih uvek štitimo, pošto smo ih dobili uz mnogo truda i odricanja“, rekla je Osmani.

Hovenier je na mesto ambasadora SAD na Kosovu zamenio Philipa Kosnetta.

Hovenier je američki diplomata, koji je ranije bio i deo tima specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova.

Mandat ambasadora SAD na Kosovu traje tri godine.

XS
SM
MD
LG