Dostupni linkovi

Ambasador Nemačke: Nadam se da predizborna kampanja u Srbiji neće značiti zastoj


Srpsko-nemački dijalog
Srpsko-nemački dijalog
Svega nekoliko dana nakon što je Srbija otpočela dugoočekivane pregovore o članstvu u Evropskoj Uniji, njen politički vrh priprema se za nove izbore.

Na skupu „Srpsko-nemački civilni dijalog“, čija su noseća tema upravo pregovori, nametnuli su se i sveže raspisani vandredni parlamentarni izbori.

Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke, jedne od najuticajnijih evropskih država, poručio je srpskim zvaničnicima da se nada da predizborna kampanja koja sledi, neće značiti zastoj Srbije.

"Srbija je u pokretu. Pre devet dana počeli su pristupni pregovori sa EU, kosovski proces se nastavlja, a nastaviće se i sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine 12. februara. Nadam se da neće sve zamreti", rekao je Vilhem.

Ministar zadužen za evrointegracije u odlazećoj vladi Srbije Branko Ružić, uverava međutim da će bez obzira na raspisivanje izbora, nastaviti da rade na ostvarivanju svih strateških ciljeva.

Srpsko-nemački dijalog
Srpsko-nemački dijalog
„Buduće članstvo Srbije u EU je strateški cilj brojnih vlada od 2000. godine do danas. Težnja da postane deo evropske porodice naroda je zasnovana na čvrstom opredeljenju i poštovanju osnovnih principa na kojima se zasniva EU, a to su pravda, sloboda, solidarnost i bezbednost. Ovo opredeljenje danas predstavlja konstantu državne politike Republike Srbije, bez obzira na učestalost i rezultate svih budućih izbora“, kaže Ružić.

I Nebojša Stefanović koji je do srede, kada je predsednik Tomislav Nikolić rasputio Parlament, bio na čelu te institucije, tvrdi da će se rad na reformama nastaviti.

„Možete biti potpuno sigurni da će sve državne institucije, ali i većina građana zemlje u narednom periodu u potpunosti stajati iza reformi koje ćemo imati pred nama i koje će učiniti od srpskog društva jedno moderno i uređeno društvo“, uverava Stefanović.

I bez izbora, proces pregovora je izuzetno dug i težak, upozorava međutim članica Upravnog odbora Evropskog pokreta Nemačke, Ursula Menle. Ona je poručila da pregovori o pristupanju Srbije sigurno neće biti laki i da je to poznato na osnovu dosadašnjih iskustava sa zemljama koje su se priključivale Uniji.

„Svakom društvu i svakoj državi je potrebno vremena da ispuni sve kriterijume za pristupanje i da bi sprovelo promene. Ja neću da vas ovde obeshrabrim, ali te promene treba i podneti. Hoću da kažem da su mnoge od tih promena bolne i da će sigurno biti i prepreka“, ukazala je Menle.

Sastanak "Srpsko-nemački civilni dijalog" oraganizuju Evropski pokret u Srbiji i Evropski pokret Nemačke. Pored političara, u njemu učestvuju i predstavnici medija, civilnog društva, ali i privrede. Cilj je razmena mišljenja i iskustava vezanih za evropske integracije između interesnih grupa iz obe države, jačanje bilateralne i multilateralne saradnje privrede i civilnog društva, ali i jačanje konkurentnosti ekonomija obe zemlje.
XS
SM
MD
LG