Dostupni linkovi

Preminuo ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski


Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, preminuo je u 4. avgusta, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Lazanski je preminuo iznenada.

"Ostaće upamćene njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora naše zemlje, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Na mesto ambasadora Srbije u Rusiji imenovan u julu 2019. godine. Bio je dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar.

Izveštavao je sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti ambasadora.

"Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka", napisao je Vučić.

Vučić je takođe najavio da će se jedno novo vozilo Vojske Srbije zvati po Lazanskom.

Miroslav Lazanski, sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Nenadom Popovićem (drugi s leva), na sastanku sa Sergejem Glagolievim (prvi s desna), ruskim ministrom zdravlja, 27. aprila 2021.
Miroslav Lazanski, sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Nenadom Popovićem (drugi s leva), na sastanku sa Sergejem Glagolievim (prvi s desna), ruskim ministrom zdravlja, 27. aprila 2021.

U julu 2020., u izveštaju grupe Bellingcat o ruskoj intervenciji u Severnoj Makedoniji, istraživači su povezali Lazanskog sa naporima Moskve da "stvori pojas vojno neutralnih zemalja" na Balkanu.

Bellingcat je naveo da su ruski i srpski obaveštajni zvaničnici "uspostavili veze" sa Lazanskim i tvrdio da je "makedonska kontraobaveštajna služba uključila Lazanskog kao jednog od najvećih prokremaljskih propagandista u zemlji".

U julu je Lazanski bio u centru nepotvrđenog srpskog izveštaja u kojem se tvrdi da je optužio susednu članicu NATO, Crnu Goru, da sprečava isporuku naoružanja koje je Beogradu donirala Rusija. Crnogorsko ministarstvo odbrane je navodno poreklo da je takva dozvola ikada bila tražena.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će sahrana Lazanskog biti održana u Beogradu 6. avgusta.

XS
SM
MD
LG