Dostupni linkovi

Američkom ambasadoru u Moskvi istekao mandat, vratio se u SAD


John Sullivan, Moskva, juni 2020.

Ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji John Sullivan napustio je Moskvu nakon što mu je 4. septembra završio mandat, saopštila je američka ambasada.

Sullivan je imenovan za ambasadora u Rusiji u decembru 2019. godine.

"Poslije odlaska on će završiti svoju karijeru u državnoj službi koja je trajala četiri decenije i obuhvatila pet američkih predsjednika", dodaje se u saopštenju.

Sullivan (62), rođen u Bostonu, u državi Massachusetts, bio je pomoćnik državnog sekretara za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa i služio na više pozicija u američkim ministarstvima pravde, odbrane i trgovine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Elzabeth Rood iz ambasade će preuzeti dužnost otpravnice poslova do dolaska Sullivanovog nasljednika, navela je ambasada SAD-a.

John Sullivan je otišao u vrijeme kada odnosi SAD-a i Rusije prolaze kroz najveću krizu od kraja hladnog rata.

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini krajem februara SAD je uveo više paketa ekonomskih sankcija Moskvi i pružio znatnu vojnu pomoć Kijevu.

Ambasada u Moskvi je posljednjih sedmica predvodila pokušaje da se izjdestvuje oslobađanje američkih državljana zatvorenih u Rusiji, među kojima je košarkašica Brittney Griner, osuđena prošlog mjeseca na devet godina zatvora zbog "trgovine drogom".

XS
SM
MD
LG