Dostupni linkovi

Ambasador Goncharuk o posledicama ukrajinske krize


Jurij Goncharuk (Yuri)
Ukrajinski ambasador u Makedoniji Jurij Goncharuk u intervjuu redakciji RSE u Skoplju govori o tome koliko će eskalacija situacije u Ukrajini uticati na stanje u Evropi i svetu. On smatra da će i Balkan i Makedonija osetiti posledice onoga što se dešava u Ukrajini. Ceo razgovor sa ambasadorom Goncharukom možete pročitati ovde.

Goncharuk: Znate, sve što se oko nas događa, sva zbivanja u svetu su međusobno povezana. Ništa se ne dešava bez te konekcije sa druigm događajima, ali uvek postoje i posledice. Posebno u slučaju Ukrajine. To je velika evropska država, koja je jedan od faktora bezbednosti u Evropi, i od toga šta se događa u Ukrajini zavisi i politička klima u celoj Evropi. Svakako da će i Balkan i Makedonija isto tako osetiti i na neki način već osećaju posledice onoga što se događa u Ukrajini. Drugo pitanje je u kom obimu će se osećati te posledice. Ukoliko se situacija u Ukrajini pogoršava, to će pogoršati i situaciju u Evropi, a možda i u svetu. S druge strane, poboljšanje stanja u Ukrajini će smanjiti tenzije, imaće pozitivne efekte.

Na pitanje kako će se kriza u Ukrajini odraziti na ulazak Makedonije u NATO, Goncharuk odgovara da ova kriza i razvoj događaja u Ukrajini neće ubrzati ulazak Makedonije u NATO, jer Alijansa ne može preći preko nekih svojih principa.

Zastave Makedonije i NATO-a
Zastave Makedonije i NATO-a
Goncharuk: Kako se meni čini, ulazak Republike Makedonije u NATO-u više zavisi od rešavanja spora sa Grčkom oko ustavnog imena zemlje, nego od događaja na međunarodnoj sceni. To je, uostalom, potvrdio i Generalni sekretar Alijanse Rasmusen prilikom nedavne posete Makedoniji. On je, čini se, ponovio stav koji se u okvirima NATO saveza stalno govori - kada je rec o Makedoniji. Rešavanje pitanja imena značiće i poziv za ulazak Makedonije u NATO-u. Sve se svodi na pitanje imena.

Goncharuk u intervjuu ističe i činjenicu da je Makedonija potvrdila teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, sa svojim glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kao i mnogo puta pre toga u UNESCO-u ili u Savetu Evrope. On se nada da će i u budućnosti makedonska vlast pružiti podršku Ukrajini.
Ukrajinski ambasador govorio je i o trgovinskim vezama i ekonomskoj saradnji između njegove zemlje i Makedonije

Goncharuk: Ukoliko se uzmu u obzir samo statistički podaci, može se reći da kriza ne utiče na saradnju između dve zemlje, jer prema pokazateljima, u prva tri meseca ove godine međusobna trgovinska razmena je povećana za 16 odsto. Ali, sigurno da kriza utiče na situaciju i u ovoj oblasti.

Goncharuk je podsetio i na najnovije primere kada su ukrajinske kompanije investirale u Makedoniji, a najavio je da su i druge firme zainteresovane za to.

"Može se reći da se naše veze ne prekidaju. Naprotiv, one se povećavaju", kaže ukrajinski ambasador u Makedoniji Jurij Goncharuk u nedeljnom intervjuu makedonskog programa RSE.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG