Dostupni linkovi

Ambasador: BiH nije stala na putu ka NATO


Ilustracija
Ilustracija
Iako je BiH propustila još jednu šansu da započne Akcioni program za NATO članstvo, jer do septembra 2012. godine nije ispunila uvjet knjiženja vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH, bh. ambasador pri vojnom savezu, Branimir Jukić ističe, kako se čeka da bh. lideri svoju odluku o vojnoj imovini, donesenu prije nekoliko mjeseci, provedu u praksu. S obzirom da godišnji ciklusi za Akcioni plan počinju svakog septembra, BiH će morati sačekati naredni septembar.

Kako to obično kod nas biva, sve je stalo na politici - ono što je tokom nedavnog NATO summita u Čikagu najavljivano kao stvar koja se može riješiti za samo nekoliko dana, odgođeno je na neodređeno vrijeme, jer se bh. politika okrenula, za njih bitinijim
pitanjima, što znači još jednu, treću po redu izgubljenu godinu za BiH, propuštenu šansu da se za ozbljan korak približi NATO-u. Ipak, kako kažu u bh. misiji pri NATO, aktivnosti i saradnja sa vojnim savezom nisu stali.

"BiH nije stala na svom putu prema euroatlantskim integracijama nakon samita u Čikagu. Podsjetiću Vas da su se pojavila velika očekivanja nakon dogovora šest lidera da će pitanje vojne imovine, odnosno uknjižba perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH biti riješeno, što je uvjet da pokrenemo Prvi godišnji nacionalni plan, odnosno da bismo prešli na Akcioni plan za članstvo u NATO. Trenutno, osim što je krenula Peta rotacija vojnika iz BiH u Afganistanu, završena je i procjena IPAP-a (program suradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a na razini Individualnog partnerskog akcijskog plana), gdje su pripadnici NATO – međunarodnog osoblja, bili u BiH i zajednički sa nadležnim institucijama u BiH analizirali ovaj plan. Iako nismo uspjeli aktivirati prvi godišnji nacionalni plan – ANP, jer nismo ispunili “talinski uvjet", odnosno, nismo riješili problem vojnih lokacija koje treba da pripadnu državnom Ministarstvu odbrane, BiH radi prema Individualnom akcijskom planu 2011 – 2013. godina, tako da je to instrument pomoću kojeg radimo prilagodbu, kompatibilnost Oružanih snaga BiH, odnosno usklađivanje s NATO strukturom. Ono što je bitno za BiH je to da je pokazala kako se može donijeti odluka o vojnoj imovini, i da taj proces počne. Ne samo iz prakse u BiH, poznato je koliko traje cijeli proces uknjižbe imovine. A niko iz NATO- a ne želi da se izjašnjava o tome koliko je neophodno da se uknjiži – jedan dio, polovina ili veći dio? Tako da se morala pokazati volja, donijeti politička odluka a sada nedostaje da se ona provede u djelo, što je takođe na političkim liderima, kako bi uslijedio tehnički dio uknjižbe u nadležnim katastarskim i zemljišnim uredima, u sudovima, itd", kaže ambasador BiH pri NATO, Branimir Jukić.

Hillary Clinton na sastanku u Čikagu, maj 2012.
Hillary Clinton na sastanku u Čikagu, maj 2012.
A bh. političari su ostatku svijeta, barem onom koji ih očekuje u vojnom savezu, ostavili utisak da je situacija sasvim jasna i da političku odluku samo treba primjeniti na terenu. Tako je tokom nedavnog summita NATO vrha u Čikagu američka državna sekretarka, Hillary Clinton poručila:

"Kada je riječ o BiH, pozdravljamo politički sporazum o vojnoj imovini i sada insistiramo da to bude i primjenjeno."

Međutim, svjedoci smo situacije da, ne samo da nije primjenjeno politički dogovoreno, već je BiH sada dalje od MAP-a nego što je bila.

A šta je sa sve češćim najavama iz Republike Srpske da se članstvo u NATO stavlja pod znak pitanja?

"Jasno je da je kreator spoljne politike BiH njeno Predsjedništvo, koje je još 2003. dalo određene vanjsko - poltičke smjernice. Tu je bitno i Ministarstvo odbrane BiH – u zakonu o Odbrani BiH postoji članak prema kojem se “moraju osigurati svi uvjeti i pretpostavke za ulazak u NATO, odnosno za pristupanje euroatlantskim integracijama. Ono što je vanjska politika BiH je da mi idemo prema NATO integracijama i to će biti suverena odluka BiH da li će postati članica NATO saveza. Ali, iz svega dosadašnjeg, i nisam vidio nikakve službene naznake odustajanja od tog cilja. BiH je aspirant za članstvo u NATO, želimo ispuniti standarde i želimo na kraju postati članica Sjevernoatlantske alijanse", kaže ambasador Jukić.

Treba ovdje reći i činjenicu koja je nezvanično potvrđena sa različitih NATO strana - članice Saveza koje su proteklih godina, od kada traje bh. hod po mukama do NATO članstva, snažno lobirale za BiH, sada gube sve argumente zašto da i dalje za rukav vuku skeptične u Alijansi, jer, sa bh. strane, osim praznih obećanja, ne stiže ništa što bi potvrdilo da je BiH sposobna da postane dio atlantske sigrnosno-političke organizacije.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG