Dostupni linkovi

Diplomatski spor oko napada na Medojevićevog sina


Njemački ambasador Peter Plate i Milan Roćen, ministar spoljnih poslova CG Foto: Savo Prelević
Njemački ambasador Peter Plate i Milan Roćen, ministar spoljnih poslova CG Foto: Savo Prelević
Politički direktor crnogorskog MIP-a Vesko Garčević je nakon saopštenja te insitucije u kome je od njemačke i britanske ambasade u Podorici zvanično zatraženo objašnjenje povodom zajedničkog oglašavanja o napadu na sina predsjendika Pokreta za promjene, najavio da će MIP pozvati na razgovore ambasadorku Ketrin Najt Sends i Petera Platea, dodajući da je to uobičajena diplomatska praksa.

Uz to, MIP je zaprijetio i da će crnogorski ambasadori u Londonu i Berlinu, ukoliko bude potrebno, "obaviti razgovore na odgovarajućem nivou u ministarstvima inostranih poslova ovih zemalja. Visoki funkcioner Demorkatske partije socijlista Miodrag Vuković u izjavi za RSE opravdava reakciju MIP-a jer je, kako kaže, javni istup amabasadora ostao nejasan.
Britanska ambasadorka Ketrin Najt Sends Foto: Savo Prelević
"Takva reakcija pokazuje da se sumnja u državu Crnu Goru i to od dvije zemlje, što predstavlja obavezu te zemlje da pita zbog čega se to radi. Ne radi se više o slučaju, koji je samo povod da bi se pojasnile neke stvari. Da li smo, kako drugi iz međunarodne zajednice kažu, država koja
MIP je zaprijetio i da će crnogorski ambasadori u Londonu i Berlinu, ukoliko bude potrebno, "obaviti razgovore na odgovarajućem nivou u ministarstvima inostranih poslova ovih zemalja.
uspješno rješava probleme, iako je oprhvana mnogim teškoćama sa kojima mora tek da se suoči, ili je treba stalno, pa i povodom pojedinačnih slučajeva upozoravati da vodi računa i postupka ovako ili onako. Onda je najbolje da uvedemo protektorat nad Crnom Gorom", kaže Vuković.

Ambasadori Njemačke i Velike Britanije u Crnoj Gori su, podsjetimo, izdali zajedničko saopštenje u kome osuđuju napad na djecu i zahtijevaju temeljnu istragu povodom fizičkog obračuna grupe mladića sa sinom poslanika Nebojše Medojevića, koji je sam bio meta napada prije nekoliko mjeseci.

Ambasadori su se oglasili nakon sto je policija ekspresno ustvrdila da napad na košarakaškom igralištu nema političku pozadinu, dok je sam Medojević za taj incident optužio direktora policije Veselina Veljovića.

Skandalozan istup

Član skupštinskog odbora za međunarodne odnose iz Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević kaže da je istup crnogorskog MIP-a skandalozan.

"To je veoma blisko autoritarnim režimima. Ministarstvo inostranih poslova i njegov ministar reaguju samo na one stvari koje njima ne odgovaraju i koje ruše njihovu sliku o svojim vrijednostima i sistemu vrijednosti u Crnoj Gori", kaže Lalošević.

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije smatra da je reakcija crnogorskog MIP-a proizvod lažne slike koju domaći zvaničnici imaju o sebi i svom značaju.

"Gospodin Roćen je zbog sveukupne situacije u Crnoj Gori zaista neko ko može da radi šta mu je milo. Za njega radi sudstvo, radi policija, radi tužilac, rade građevinske mašine – svi rade za gospodina Roćena. Toliko se, međurim uljuljkan u toj poziciji da je zaboravio da je on ministar inostranih poslova Crne Gore, a ne Rusije ili SAD. Mene je strah da ovo može da se vrati na vrlo grub način svim građanima Crne Gore.
Slaven Radunović
Ovakvi neodgovorni potezi vlasti nemaju za proizvod samo odnos prema vlastima u Crnoj Gori nego, na žalost reperkusije mogu da imaju svi građani Crne Gore",
kaže Radunović.

Vasilije Lalošević podsjeća da je Crna Gora na putu evropskih intergacija i da se mora navići na reakcije predstavnika uticajnih zemalja tog saveza, ako želi da ide naprijed.

"U tom kontekstu i gledam na reagovanje dvoje ambasadora. Činjenica da je događaj, koji je bio povod za njihovo reagovanje zaista skandalozan. Prema tome, mi imamo još jedan solidan put u okviru evropskih integracija i ovakvi ispadi nam apsolutno nijesu potrebni", kaže Lalošević.

I lider vladajuće Socijademokratke partije i predsjednik crnogorske skupštine Ranko Kriviokapić je novinarima kazao da istup ambasadora Njemačke i Velike Britanije doživljava kao nešto sasvim prirodno.

"Mislim da je ono na šta se treba navikavati je to da smo zemlja koja je već u Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji, zemlja koja je već, nadam se do kraja godine kandidat za Evropsku uniju kao dio razgovora u porodici . Tako da smatram njihove reakcije kao dio porodičnog razgovora o temeljnim stvarima demokratije, a to je zaštita integriteta slobode poslanika kao predstavnika naroda", rekao je Krivokapić.

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac je komentarišući čitavu situaciju podgoričkim Vijestima kazao da bi se moglo reći da su ambasadori odstupili od diplomtskih pravila propisanih Bekom konvencijom jer su u javnost izašli prije konsultacija u crnogorskom MIP-u.

On je istovremeno ocijenio da je rekacija MIP-a bila gruba sa elementima prijetnje, i da se na taj način nepotrebno zaoštravaju odnosi sa uticajnim zemljama, koje će sjutra ocjenjivati da li smo zadovoljili standarde Evropske unije.

Ovo, podsjetimo nije prvi otvoreni sukob crnogorskih državnih organa sa ambasadorima zemalja EU. Ministar inostranih poslova Milan Roćen je u više navrata kritikovao istupe pojedinih ambasadora koji, kako je tvrdio, izlaze iz svojih ingerencija.

Javnost pamti i otvorenu prepisku bivšeg italijanskog amabasadora Gabrijela Meućija sa crnogorskom upravom policije, ali i negodovanje zvanične Podgorice zbog eksplicitnih istupa bivšeg njemačkog ambasadora Tomasa Šmita koji je ukazio na problem korupcije i kriminala u Crnoj Gori.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG