Dostupni linkovi

Organizacija "Crni Ilija" napala Ambasadu Grčke


Ambasada Grčke, Foto: Vesna Anđić
Do sada nepoznata anarhistička organizacija "Crni Ilija" preuzela je danas odgovornost za napad na grčku ambasadu u Beogradu, tražeći oslobodjanje Grka Teodorisa Iliopulosa, koji je uhapšen u neredima u toj zemlji krajem prošle godine.

Kako prenose elektronski mediji, u saopštenju te organizacije navodi se da su beogradski anarhisti odlučili da se pridruže "drugaricama i drugovima u Grčkoj i čitavom svetu" zbog čega su napali grčku ambasadu u Beogradu "molotovljevim koktelima".

"Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobadjanja druga Iliopulosa. Anarhistička grupa Crni Ilija", navodi se u saopštenju te organizacije, a prenosi Radio-televizija Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je u noći između ponedeljka i utorka, više nepoznatih osoba bacilo dva molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. Tom prilikom nije bilo povređenih, a na ambasadi je naprslo staklo i izbio je manji požar.

Grčka ambasada nije posebno reagovala na ovaj incident. Kako nam je rekao savetnik Odeljenja ambasade za štampu Petros Caruhis, sve službe u Ambasadi Grčke u Beogradu danas rade normalno:

"Šteta na zgradi ambasade je zaista minimalna, policija je obavila uviđaj i sada čekamo izveštaj."

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je osudilo ovaj vandalski čin i prenelo da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima grčke ambasade.

Nije prvi napad na stranu ambasadu

Bez obzira na to što Grčka nije oštrije reagovala na ovaj incident, malo je verovatno da on neće proći bez posledica, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da su još uvek sveža sećanja na prošlogodišnje napade na američku, slovenačku, nemačku i hrvatsku ambasadu, nakon proglašenja kosovske nezavisnosti.

Zbog toga, Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, smatra da je napad na Grčku ambasadu za svaku osudu, jer se time šalje veoma pogrešna poruku svetu o Beogradu:

Američka ambasada napadnuta je u protestima zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, 22. februara prošle godine
"Od toga se još uvek oporavljamo i još uvek postoji gorak ukus kod diplomata, pa i potencijalnih investitora i onih koji su ovde, jer svi oni koji žele da ulažu u jednu zemlju posmatraju situaciju u celini i osluškuju, traže signale da li dolazi do stabilnosti u toj zemlji ili ne."

Ta slika u svetu jeste nešto što nije samo pitanje simbolike i posmatranja jedne zemlje, kaže Vejvoda, nego ima vrlo konkretne posledice:

"Na ono kako će jedna zemlja biti predmet mogućih ulaganja, a u ovoj situaciji svetske krize potrebno je pokazati sliku stabilnosti, jer je svaka investicija dobrodošla."


Zorana Dragišića, profesora Fakulteta bezbednosti, posebno iznenađuje činjenica da je napadnuta grčka ambasada, imajući u vidu dugogodišnje, dobro poznate, prijateljske veze dve zemlje i jasan stav Grčke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova:

Podići nivo bezbednosti


"Grci su uz nas bili u svim teškim situacijama, tako da prosto ne mogu da verujem da su neke ekstremne desničarske organizacije iz Srbije toliko izgubile razum da napadnu grčku ambasadu."


Veoma je važno, smatraju naši sagovornici, da se vinovnici što pre pronađu i da se utvrdi pozadina ovog napada. Zoran Dragišić:

"S onima koji pale ambasade po Srbiji, u Beogradu, s njima se država mora obračunati na najodlučniji mogući način, budući da je to paljenje ambasada, napadi na ambasade, nešto što Srbiji može da pravi i svakako već pravi ozbiljne probleme u međunarodnim odnosima."


Ivan Vejvoda:

"Mislim da bi trebalo učiniti sve, naravno posebno odgovorne institucije koje se bave zaštitom ambasada, da se veoma budno prate i osujećuju ovakvi incidenti koji, nadamo se, ostaju izolovani."


Neophodno je podići nivo bezbednosti, jer, kako napominje Zoran Dragišić, treba imati u vidu da je država odgovorna za spoljašnje obezbeđenje ambasada:

"Mada te ambasade uglavnom već sve imaju video-nadzor, postoje službe obezbeđenja koje stoje spolja, ali mislim da bi trebalo dodatnim policijskim patrolama, uvezivanjem tog video-nadzora, ukoliko to već nije urađeno, u policijsku stanicu i obezbediti interventne policijske timove koji će intervenisati prilikom bilo kakvog napada na ambasadu. Međutim, ovde je mnogo važnije, da kažem, to obaveštajno-bezbednosno obezbeđenje ambasada, jer ambasade ne napada 10.000 hiljada ljudi u Beogradu. Dakle, identifikovati grupe koje to rade i prema tim grupama preduzeti adekvatne mere, jer prosečan građanin svakako ne baca molotovljev koktel na ambasade."
XS
SM
MD
LG