Dostupni linkovi

Ambasada Ukrajine i ove godine obeležila Dan pobede odvojeno od srpskih zvaničnika


Ukrajinski ambasador u Srbiji, Volodimr Tolkač polaže venac na spomenik Oslobodiocima Beograda povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 8. maj 2023, Beograd.
Ukrajinski ambasador u Srbiji, Volodimr Tolkač polaže venac na spomenik Oslobodiocima Beograda povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 8. maj 2023, Beograd.

Diplomatski predstavnici Ukrajine u Srbiji su 8. maja položili vence na spomenik Oslobodiocima Beograda, odvojeno od predstavnika Srbije, Rusije i Belorusije.

Ambasadama sve tri zemlje upućen je poziv Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zajedno učestvuju u obeležavanju Dana pobede nad fašizmom i nacizmom, 9. maja u Beogradu.

Ukrajinska ambasada ranije je saopštila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne pristaje na zajedničke događaje sa predstavnicima Rusije, kao ni Belorusije sa čije teritorije su, kako je navedeno, Rusi počinili zločine na ukrajinskoj teritoriji.

Zajedno sa ukrajinskim diplomatama, vence su položili ambasadori Poljske, Nemačke, Francuske, SAD i Češke.

Vence na spomenik Oslobodiocima Beograda položili su i diplomatski predstavnici Poljske, Nemačke, Francuske, Ukrajine, SAD, Češke.
Vence na spomenik Oslobodiocima Beograda položili su i diplomatski predstavnici Poljske, Nemačke, Francuske, Ukrajine, SAD, Češke.

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je nakon polaganja venaca da je važno sećati se svih koji su "pali" u Drugom svetskom ratu, prenela je Beta.

"Oni su pali da bismo mi danas mogli slobodno da živimo. Važno je sećati se svih vojnika na istočnom frontu, sovjetskih vojnika, ali koji su bili različitih nacionalnosti. Jedni od najznačajnijih, pogotovo u oslobađanju Beograda bili su Ukrajinci", rekao je Hil.

Dodao je da svi moraju da se sećaju ukrajinske žrtve u prošlosti, ali i da podrže Ukrajince danas kada su ih "brutalno napale komšije".

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač naveo je ranije u pisanom saopštenju da je u Ukrajini zakonom 8. maj određen kao Dan sećanja i primirja koji se obeležava svake godine u znak sećanja na sve žrtve Drugog svetskog rata.

"Izuzetno je važno da se sećamo i poštujemo podvig onih koji su se borili protiv nacizma i pobedili ga. Rat nisu samo tenkovi, topovi i bitke velikih razmera. To su slomljene sudbine, milioni malih i velikih ljudskih nevolja koje traju godinama", naveo je on.

Odvojeno i prošle godine

Diplomatski predstavnici Ukrajine su i 2022. godine položili vence na spomenik Oslobodiocima Beograda odvojeno, uz obrazloženje da će srpska strana to učiniti zajedno sa zvaničnim predstavnicima Ruske Federacije.

Ukrajinci su odbili i učešće na obeležavanju Dana oslobođenja Beograda 20. oktobra iste godine, takođe zbog učešća Rusije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je nadležno za obeležavanje godišnjica oslobodilačkih ratova Srbije nije odgovorilo na pitanja RSE u vezi sa najavljenom svečanošću i njenim zvanicama 9. maja 2023.

Odgovor nije stigao ni od Ministarstva spoljnih poslova Srbije koje je ukrajinskoj ambasadi uručilo poziv.

Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja odbija da uvede sankcije Rusiji, uprkos pozivima diplomata sa Zapada.

Zvanični Beograd je osudio invaziju na Ukrajinu, ali i dalje održava diplomatske odnose sa Rusijom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG