Dostupni linkovi

Ambasada Ukrajine osudila vožnju podrške ruskoj invaziji u Beogradu


Vožnja podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, Beograd, 13. mart 2022.

Ambasada Ukrajine u Srbiji osudila je protestnu vožnju koju je u znak podrške ruskoj invaziji 13. marta u Beogradu organizovala ekstremno desničarska grupa "Narodna patrola".

Ambasada je pozvala vlasti u Beogradu da osude i kazne učesnike ovog protesta.

U protestnoj vožnji učestvovalo je nekoliko desetina vozila obeleženih oznakom "Z" ili srpskim i ruskim zastavama. Simbol "Z" je jedna od oznaka ruskih vojnih snaga na ukrajinskom ratištu.

"Ovu užasnu hibridnu akciju smatramo i javnom i bestidnom reklamom za eventualne plaćenike, jer ona promoviše podršku rata i tako podstiče i ohrabruje učešće u njemu na strani države agresora", saopštila je 14. marta ambasada Ukrajine.

U saopštenju se navodi da "nedostatak brzog i snažnog odgovora vlasti Srbije izaziva ne samo duboko ogorčenje, već i zakonomerno pitanje za stav srpskih vlasti, uključujući ljudski i moralni, o krvavoj agresiji (predsednika Rusije Vladimira) Putina protiv Ukrajine".

"Nadamo se da će srpska vlada odmah javno osuditi i kazniti učesnike pomenutih hibridnih akcija u Beogradu koji predstavljaju podršku terorističkom ratu za uništavanje naroda Ukrajine i sprečiti slične događaje u budućnosti", navodi se pored ostalog u saopštenju.

Protestna vožnja odvijala se ulicama glavnog grada, a učesnici su pred početak protesta uzvikivali "Srbi i Rusi braća zauvek".

Protest podrške Rusiji je organizovan i 4. marta u centru Beograda kada je hiljade ljudi šetalo do Ambasade Rusije i diplomatskog predstavništva Belorusije.

Podrška ruskoj invaziji sa desničarskog skupa u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu.

Ipak, Beograd se nije pridružio sankcijama koje su Rusiji uvele Evropska unija i Sjedinjene Države.

Zapadne sankcije protiv Rusije uključuju bankarski i finansijski sektor, medije, avio prevoz, energetiku, vojnu i visoku tehnologiju, kontrolu izvoza određenih proizvoda, kao i "crnu listu" ruskih zvaničnika i kompanija i pojedinaca koji pomažu Kremlju.

Sankcije su uvedene i protiv Belorusije.

XS
SM
MD
LG