Dostupni linkovi

Irak zapretio Švedskoj prekidom odnosa u slučaju spaljivanja Kur'ana


Upad u Ambasadu Švedske u Bagdadu 20. jula
Upad u Ambasadu Švedske u Bagdadu 20. jula

Iračke vlasti su predočile Švedskoj da će prekinuti diplomatske odnose sa njom ako Kur'an ponovo bude spaljen, nakon što su stotine ljudi upali u švedsku ambasadu u Bagdadu i zapalili je u znak protesta protiv planova da se muslimanska sveta knjiga zapali u Stokholmu kasnije u četvrtak, 20. jula.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da je osoblje ambasade bezbedno, ali da iračke vlasti nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ambasadu u skladu sa Bečkom konvencijom.

Iračka vlada najoštrije je osudila paljenje švedske ambasade, navodi se u saopštenju iz kancelarije iračkog premijera Mohameda Šije Al-Sudanija u kojem je to proglašeno kršenjem bezbednosti i obećava da će štititi diplomatska predstavništva.

Ali Bagdad je takođe "obavestio švedsku vladu... da bi svako ponavljanje incidenta koji uključuje spaljivanje Svetog Kur'ana na švedskom tlu nužno nalagalo prekid diplomatskih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Bilstrom je rekao da je ono što se dogodilo "potpuno neprihvatljivo i vlada oštro osuđuje ove napade". On je dodao: "Vlada je u kontaktu sa visokim iračkim predstavnicima kako bi izrazila našu užasnutost".

Demonstracije u četvrtak sazvale su pristalice šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra u znak protesta protiv drugog planiranog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj u poslednjih nekoliko nedelja, navodi se u objavama u popularnoj Telegram grupi koja je povezana sa uticajnim sveštenikom i drugim pro-Sadrovim medijima.

Sadr, jedna od najmoćnijih iračkih ličnosti, uživa podršku stotina hiljada sledbenika, koje je povremeno pozivao na ulice, uključujući prošlog leta kada su zauzeli jako utvrđenu zelenu zonu Bagdada i učestvovali u sukobima u kojima je bilo i mrtvih.

Sadr je u četvrtak u tvitu rekao da iračka vlada ne treba da pribegava samo osudi i da mora zauzeti čvrst stav.

Dim iznad Ambasade Švedske u Bagdadu, 20. jul
Dim iznad Ambasade Švedske u Bagdadu, 20. jul

U Bagdadu je nekoliko kamiona civilne odbrane na licu mesta kako bi ugasili požar.

Policija uz vodene topove i električnim pendrecima proteruju demonstrante, koji odgovaraju bacanjem kamenica, dodao je Frans pres.

Upad na ambasadu u Bagdadu usledio je pošto je švedska policija odobrila za četvrtak, 20. jula skup u Stokholmu.

Organizator je iračka izbeglica u Švedskoj Salvan Momika, koji planira da zapali kopiju Kur'ana, kao i iračku zastavu ispred ambasade Iraka.

Iračko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je paljenje švedske ambasade u Bagdadu, pozivajući snage bezbednosti da otvore "hitnu istragu".

"Iračka vlada je naložila nadležnim bezbednosnim službama da sprovedu hitnu istragu i preduzmu sve neophodne mere da se rasvetle okolnosti incidenta i identifikuju počinioci kako bi bili privedeni pravdi", navodi se u saopštenju.

Salvan Momika već je spalio nekoliko stranica kopije Kur'ana 28. juna ispred najveće džamije u Stokholmu tokom Kurban-bajrama, praznika koji slave muslimani širom sveta.

Taj incident naveo je pristalice verskog vođe i političara Moktade Sadra da upadnu u švedsku ambasadu u Bagdadu 29. juna. Ušli su i ostali tamo nekoliko minuta pre nego što su izašli.

XS
SM
MD
LG