Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: Neiskrenost onih koji su protiv reformi a traže ubrzan put ka EU


Bosnia-Herzegovina -- A policeman stands in front of the US embassy in Sarajevo, 29Oct2011
Bosnia-Herzegovina -- A policeman stands in front of the US embassy in Sarajevo, 29Oct2011

Političke partije koje traže ubrzan put ka Evropskoj uniji (EU) na isti dan kada glasaju protiv ključnih reformi nisu iskrene, a nisu ni ozbiljne što se tiče poboljšanja života onih koje tvrde da predstavljaju – objavljeno je u petak, 25. marta na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH).

U tvitu, američka Ambasada ističe da bi izrazila zadovoljstvo ukoliko bi političke stranke u BiH koordinisano djelovale ka dobijanju kandidatskog statusa.

Dan ranije, 24. marta, u Domu naroda BiH (jednom od dva doma bh. parlamenta), delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, glasali su protiv prijedloga Zakona o sukobu interesa.

Usvajanje ovakvog zakona, kojim se spriječava sukob interesa u institucijama BiH, jedan je od 14 prioriteta koje je potrebno ispuniti da bi BiH dobila kandidatski status za EU.

Osim ovoga, Dom naroda na istoj sjednici nije podržao prijedlog zaključaka o usuglašavanju stavova BiH sa stavovima EU o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Protiv ovog prijedloga su bili delegati iz reda srpskog naroda (četiri delegata SNSD-a i jedan SDS-a), kao i Dragan Čović i Marina Pendeš iz HDZ-a BiH, dok su Lidija Bradara i Bariša Čolak iz iste stranke bili uzdržani.

Time je odbijen prijedlog usklađivanja zvanične bh. politike sa politikom EU po pitanju sankcija Rusiji.

XS
SM
MD
LG