Dostupni linkovi

Dodikova 'galama' ne mijenja činjenicu da RS nije država, poručila Ambasada SAD


Michael Murphy, američki ambasador u BiH, (fotografija nastala 30. marta 2022.)
Michael Murphy, američki ambasador u BiH, (fotografija nastala 30. marta 2022.)

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini saopćila je da Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zalaganjem za samostalnu Republiku Srpsku u BiH ne štiti taj bh. entitet, već se kocka s budućnošću njegovih stanovnika.

"Sva Dodikova 'galama' ne može promijeniti temeljnu činjenicu da RS nije država. Ona je jedan od dva entiteta u BiH", objavila je Ambasada SAD na Twitteru.

Ambasada je navela da Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH.

"Ono što govorimo privatno isto je što i javno - Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH i odgovorit ćemo na svaku destabilizirajuću, antidaytonsku aktivnost", objavila je Ambasada.

Obraćajući se na preizbornom skupu SNSD-a, 14. septembra u Brčkom, Dodik je govorio o prisluškivanju američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

"Prije nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora, a mi ga samo 'kliknemo'. Znamo šta on radi. Mi smo država", kazao je uz ostalo Dodik, koji je član Predsjedništva BiH i lider vodeće političke partije u entitetu Republika Srpska.

U javnim istupima proteklih dana Dodik je također ponavljao stav da "BiH nema budućnosti i da mora nestati". Na sjednici Narodne skupštine RS poručio je da su "današnju BiH nametnuli stranci i da za nju nema opravdanja osim grubog stranog pritiska i sile".

Dodik se od 5. januara nalazi na proširenoj listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država za djela korupcije i ugrožavanje BiH. Te sankcije podrazumijevaju blokiranje sveukupne imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a.

I Velika Britanija je 11. aprila uvela sankcije Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović zbog, kako je saopćeno, pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH. Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine i prve su u okviru režima britanskih sankcija za BiH, navedeno je iz britanske vlade.

XS
SM
MD
LG