Dostupni linkovi

Crnadak u Zagrebu: Previše pažnje posvećeno formi


Igor Crnadak i Marija Pejčinović Burić: Odnosi BiH i Hrvatske jako dobri
Igor Crnadak i Marija Pejčinović Burić: Odnosi BiH i Hrvatske jako dobri

U Zagrebu je otvorena nova zgrada Veleposlanstva Bosne i Hercegovine. U izjavi nakon ceremonije, bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak je buru koja se digla oko sporazuma o plinifikaciji rafinerije u Brodu u Bosni i Hercegovini apsolvirao ocjenom kako mu je žao da se više pažnje posvećuje formi, a manje sadržaju.

Crnadak i njegova hrvatska kolegica Marija Pejčinović Burić odnose dviju država ocjenjuju jako dobrima.

Protokol o plinifikaciji rafinerije nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini potpisan 31. listopada između hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ministra energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske (RS) Petra Đokića, koji je izazvao brojne oštre reakcije u BiH i rijetke, ali podjednako oštre reakcije u Hrvatskoj za ministre vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske Igora Crnatka i Mariju Pejčinović Burić ne predstavlja neki poseban problem.

Ministar Crnadak kao da i ne razumije baš do kraja galamu koja se oko toga digla.

"Nisam pratio sve reakcije u Hrvatskoj, ali što se tiče Bosne i Hercegovine, mislim da je, na žalost, mnogo veća pažnja bila posvećena formi, nego sadržaju i suštini onoga do čega se došlo. Radi se o jednom protokolu koji je više tehničke prirode i više usmjeren na jedan konkretan problem. Očigledno je tu – tako su meni rekli saradnici – bila situacija koja nije tražila cjelokupnu ratifikaciju i provođenje svih procedura koje predviđa zakon za prave međunarodne sporazume", rekao je Crnadak.

Rafinerija, Brod
Rafinerija, Brod

Hrvatska ministrica Pejčinović Burić kaže kako je forma bila primjerena sadržaju i potpisnicima.

"Tom prigodom mi smo kontaktirali sve koje trebamo i došli do toga da sklapanjem protokola o istom nema potrebe da se potpisuje međudržavni sporazum, obzirom da se radi o jednom aktu nižeg ranga, obzirom na sadržaj i na aktere koji su uključeni", istakla je Marija Pejčinović Burić.

Burne reakcije rezultat su formulacije hrvatskog ministra Ćorića prigodom potpisivanja, koji je tada kazao kako se radi o "međunarodnom aktu" između vlada u Zagrebu i Banjoj Luci.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić odmah je priopćio kako ga "posebno čudi" da Hrvatska zauzima "takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama BiH", njenom međunarodno-pravnom subjektivitetu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

U Hrvatskoj je cijela priča izazvala mnogo manje reakcija, osim što je desni nezavisni zastupnik Zlatko Hasanbegović u Saboru oštro napao premijera Andreja Plenkovića zbog toga što je "na čelu jedine vlade na svijetu koja je potpisala međudržavni ugovor sa Republikom Srpskom", i podsjetio da RS nije međunarodni subjekt već entitet u sklopu međunarodno priznate Bosne i Hercegovine.

Dvoje ministara je u Zagrebu svečano otvorilo novu zgradu Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj. U prigodnim govorima visoko su ocijenili suradnju i odnose dviju zemalja.

Bosanskohercegovački ministar Crnadak je regionalnu suradnju istakao kao podjednako visok prioritet kao europske integracije, a hrvatska ministrica Pejčinović Burić ponovila je da će Hrvatska susjednoj zemlju pružiti svu potrebnu pomoć na putu do članstva u Europskoj uniji.

Odgovarajući na pitanje o izgradnji mosta na Pelješcu, Igor Crnadak je kazao kako vjeruje da će to pitanje biti "riješeno na obostrano zadovoljstvo".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG