Dostupni linkovi

Važna nam je evropska budućnost Srbije, izjavio ambasador SAD


Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je "pažljivo slušao govor" Aleksandra Vučića o planu EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je "pažljivo slušao govor" Aleksandra Vučića o planu EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da je "pažljivo slušao govor (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića" koji je, kako je naveo, "izložio plan i koncept o tome kako da se veoma komplikovan problem" odnosa Srbije i Kosova "dovede do rešenja".

"Predsednik je obrazložio kako vidi budućnost Srbije i SAD podržavaju takvu budućnost Srbije. SAD imaju dobre odnose sa Evropskom unijom (EU) i veoma nam je značajno da vidimo razvoj koji Srbija ima sa EU", rekao je Hil 24. januara prilikom potpsivanja memoranduma o saradnji između Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Predsednik Srbije izjavio je u obraćanju javnosti 23. januara da mu je evropsko-američki diplomatski tim preneo da će ukoliko ne prihvati francusko-nemački plan za Kosovo Srbija biti suočena sa zaustavljanjem evropskih integracija i investicija, kao i sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu.

Radi se o predlogu EU za normalizaciju odnosa Srbije i bivše pokrajine, Kosova, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD, a koji je Beogradu i Prištini predstavljen u septembru i decembru 2022. godine.

Vučić je naveo da je taj plan de facto novi pregovarački okvir za Srbiju.

"Nama nema napretka ukoliko po tom pitanju ne sarađujemo", rekao je Vučić.

O formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom

Hil je na potpisivanju memoranduma u Beogradu izjavio i da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma koja treba da bude razrađena.

"Svi pregovarači i svi posrednici, bilo iz EU ili SAD, potvrdili su da je to obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma. To je suštinski element da bi se krenulo napred, a zatim sledi i ono što je navedeno u nemačko-francuskom preldogu koji uživa podršku EU, tu se ide na šire ideje koje će zahtevati malo više vremena", rekao je Hil.

Hil je naveo i da se ne može očekivati da će se Zajednica ostvariti odmah, dodajući da je potrebno da se razrade detalji.

Ministar za zajednice u povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dobio poziv Sjedinjenih Država da učestvuje na diskusiji 31. januara o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine i godinama je kamen spoticanja ka daljoj normalizaciji odnosa dveju strana.

Kosovo odbija da realizuje taj Sporazum uz obrazloženje da ne mogu biti formirana monoetnička udruženja, te da je on u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Dve godine nakon potpisivanja prvog sporazuma o formiranju Zajednice, odnosno 2015. godine, usaglašeni su i principi, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova ali da mogu biti usklađeni.

Da će razgovori o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom početi u januaru prethodno je najavio specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar (Gabriel Escobar).

XS
SM
MD
LG