Dostupni linkovi

Alva iz Srbije za Evropu i Bliski istok


Salam Odeh u fabrici za proizvodnju alve
Salam Odeh u fabrici za proizvodnju alve
Srbija jedina zemlja u regionu koja ima registrovanu industrijsku proizvodnju alve, a orijentalnu poslasticu proizvodi firma „Alvasari“ iz Aranđelovca, čiji je vlasnik Salam Odeh došao iz Palestine pre 30 godina.

Uskoro će prvi kontingenti tahan alve, proizvedene po arapskoj tehnologiji, od susama iz Sudana, krenuti iz Šumadije na tržišta Evropske unije i Bliskog istoka.
Proizvodnja u fabrici "Alvasari"

„Ovde sam se afirmisao, završio fakultet, stekao prijatelje, oženio se... Moja deca su rođena ovde, idu u srpsku školu i teško ih možete odvojiti od Srbije. Srbija je njihova zemlja, a srpski jezik njihov maternji jezik bez obzira što im je majka Arapkinja. Ovo je moja zemlja, moja sudbina. Imate najbogatiju i najlepšu zemlju na svetu“,
govori o sebi, svojoj porodici i životu u Srbiji Salam Odeh.

Njegova firma godišnje proizvede 70 tona alve koja se prodaje u Srbiji, ali će ove godine početi izvoz u zemlje Evropske unije i Bliskog istoka.

„Već smo u pregovorima sa nekoliko evropskih država za izvoz tahan alve. Među njima su Češka, Slovačka, Poljska, Rumunija... ne vidim zbog čega ne bismo ušli na tržište Evropske unije s obzirom da je naša alva jeftinija od gčke i turske alve, a po kvalitetu smo ispred njih. Planiramo da deo naših proizvoda izvozimo na Bliski istok, u Palestinu, Jordan, Saudijsku Arabiju“,
nabraja Odeh.

Imidž firme sve bolji


Odeh očekuje da će osvajanjem novih tržišta i uvođenjem novih proizvoda, ove godine udvostručiti proizvodnju i prodaju i povećati broj zaposlenih radnika.
Salam Odeh sa sertifikatom za EU

Iako se tahan alvu proizvedena u Šumadiji unapred prodaje velikim trgovinskim lancima, firma „Alvasari“ je naplaćuje sa višemesečnim zakašnjenjem što izaziva mnogobrojne probleme u poslovanju.

„Najveći problem u Srbiji je naplata prodate robe. Prodate robu, a ne možete da je naplatite. To je neodrživo. Prodati i čekati šest, sedam meseci za naplatu, pa čak ni tada ne dobiti novac, predstavlja ogroman problem za poslovanje“,
kaže naš sagovornik.

Ovaj preduzimljivi Palestinac došao je u Srbiju 1982. godine, u roku završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i u Aranđelovcu započeo privatni biznis. Danas sa suprugom i troje dece živi u tom gradu.

Ne kaje se što je promenio zanimanje i umesto inženjera elektrotehnike postao jedini proizvođač tahan alve u Srbiji.

„Smatram da je to pun pogodak jer svake godine postižemo sve bolje rezultate, a imidž firme je sve bolji. Nije sve u parama. Prija mi kada vidim da je moj proizvod rasprostranjen po celoj Srbiji“,
zaključuje Odeh.
XS
SM
MD
LG