Dostupni linkovi

Alva iz Srbije za Grčku i Bliski istok


Kompanija "Alvasari" iz Aanđelovca
Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima registrovanu industrijsku proizvodnju alve, a orijentalnu poslasticu proizvodi firma „Alvasari“ iz Aranđelovca, čiji je vlasnik Salam Odeh došao iz Palestine pre 32 godine.

Tahan alva, proizvedena u Šumadiji po arapskoj tehnologiji, od susama iz Sudana, pored zemalja u okruženju, izvozi se u Grčku, Rusiju i zemlje Bliskog istoka.

Aranđelovac, grad u centralnoj Srbiji, poznat po flaširanju mineralne vode i proizvodnji kvalitetnog mermera, dobio je još jedan brend, tahan alvu koja se, pored većine balkanskih zemalja izvozi i na Bliski istok i Rusiju.

Salam Odeh, vlasnik firme „Alvasari“ iz Aranđelovca kaže da potražnja za tom orijentalnom poslasticom stalno raste zbog čega su, prošle godine, proizvodnja i izvoz povećani za deset odsto.

Prošle godine smo proizveli preko 70 tona alve, najpoznatije istočnjačke poslastice. Iz godine u godinupovećavamo prodaju na domaćem i inostranom tržištu, tako kada kažemo da smo proizveli 70 tona to možda zvuči malo, ali s obzirom da je ta poslastica luksuzna roba, to je za nas izvanredan uspeh”, kaže Odeh.

On ističe da se Tahan alva proizvodi od najboljih uvoznih materijala koji se prerađuju u Aranđelovcu čime se obezbeđuje visok kvalitet finalnog proizvoda koji se prodaje u skoro svim domaćim trgovačkim lancima.

Salam Odeh
Salam Odeh
“Uvozimo najkvalitetniji susam iz afričkih zemalja. Imamo sopstvenu fabriku za njegovu preradu i praktično sve sirovine za proizvodnju naših alvi se pripremaju u našim pogonima. Time obezbeđujemo visok kvalitet naših proizvoda i zadovoljavamo sve standard za proizvodnju zdrave i bezbedne hrane”, navodi Odeh.

Naš sagovornik kaže da su taj kvalitet prepoznali i kupci širom Balkana navodeći da je poseban kuriozitet što se ta poslastica, proizvedena u Srbiji, uspešno probila i na tržište Grček, koja se smatra postojbinom alve.

“Grčka je najpoznatija zemlja u svetu po proizvodnji alve, ali smo, zahvaljujući izvanrednom kvalitetu i pristupačnim cenama, uspeli da se probijemo i na trđište te zemlje”, kaže naš sagovornik.

Pored tahan alve, firma “Alvasari” proizvodi i susam pastu, a u pripremi je i uvođenje novog proizvoda, što će prema navodima našeg sagovornika, obezbediti povećanje proizvodnjei broja zaposlenih radnika.

“Pored Tahan alve proizvodimo i Susam pastu, a prošle godine počeli smo i proizvodnju Lešnik paste koja je veoma tražena na našem tržištu. Ona se do sada u Srbiju uvozila iz Turske i Italije. Nadamo se da ćemo i u ovoj godini povećavati obim proizvodnje i broj zaposlenih”, kaže Odeh.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG