Dostupni linkovi

'Alkotest' za kafanskim stolom: Kazne za čašicu pijanim gostima


Ilustracija
Ilustracija
Nakon procjene da je alkohol jedan od najčešćih uzroka najtežih saobraćajnih nesreća, kontrolni organi RS odlučili su da se ozbiljno suprotstave prekomjernom konzumiranju alkohola u ovom bh. entitetu. Nakon što akcije na putevima nisu dale očekivane rezultata, policija je u posljednjih 15-ak dana počela kažnjavati ugostitelje koji služe pijane goste. Ukoliko je gost već pijan, konobar je dužan to procijeniti i više mu ne smije poslužiti niti jedno piće. Ove kontrole izazvale su bujice nezadovoljstva i ugostitelja i građana.

Ugostitelji u Republici Srpskoj na velikim su mukama jer sada moraju dobro paziti da ne posluže pijanog gosta. Ako policija ili tržišna inspekcija uđe u ugostiteljski objekat i procijeni da je gost očigledno pijan, konobaru prema Zakonu o javnom redu i miru prijeti kazna od 200 do 600, a vlasniku od 250 do 750 evra. Samo posljednjeg vikenda u novembru policija RS u, u saradnji sa drugim inspekcijskim službama, utvrdila je 37 prekršaja u ugostiteljskim objektima točenja alkohola maloljetnim i očigledno pijanim licima.

Sekretar za ugostiteljstvo Privredne komore RS Vinko Berak kaže da ovakvim pristupom tumačenja zakona policija rastjeruje goste:

„Može štetiti narušavanjem ionako niske likvidnosti privrednih subjekata.“

Saša, konobar u jednom banjalučkom kafiću, uz napomenu da najniža kazna iznosi njegovu mjesečnu platu, pita se da li sada treba ići na kurs iz psihologije da bi mogao procijeniti ko je očigledno pijan, a ko ne.

Ni gosti nisu oduševljeni da ih neko kontroliše šta rade po kafićima:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

Udruženja ugostitelja i turističke organizacije RS uputila su zahtjev entitetskom parlamentu za tumačenje člana 25. Zakona o javnom redu i miru, što nam je potvrdio i Vladimir Blagojević, stručni saradnik za odnose s javnošću Privredne komore RS:

„Kako bi se tačno odredilo ko je to ko može biti predmet kontrole, odnosno kako tačno da se definiše šta je vidno pijan gost. Ono što je još jako značajno za istaći jeste problem koji ističu vlasnici ugostiteljskih objekata, a to je ta selektivna kontrola pojedinih ugostiteljskih objekata.“

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Nenad Stevandić smatra da su posljednje akcije kontrolnih organa na rubu incidenta i najavljuju da će ova stranka podržati ugostitelje i zatražiti izmjene zakona:

„Ali on i ovakav ne daje policiji tolika prava. Više podsjećaju na šerijatske nego na demokratske, a tumačenja zakona o vidno pijanim gostima je potpuno proizvoljno i ono nema ozbiljno uporište. S druge strane, postoji odredba o javnom redu i miru. A šta ako je neko i vidno pijan, ali sjeda i čeka da neko dođe po njega? Da li je to razlog da on bude maltretiran, javno ponižavan ili alkotestiran u kafani?“

Groteskna akcija

Milenko Jačimović, iz Narodnog deokratskog pokreta, najavio je da će i ova stranka pokrenuti inicijativu da entitetski parlament izmijeni Zakon o javnom redu i miru.

„Ako bi se ovaj zakon stvarno primjenjivao ovako, onda bi NS RS trebala proglasiti ukidanje i svadbi i kršetnja i slava u čitavoj RS - jer bi tada mogla doći policija i alkotestirati sve“, kaže Jačimović.

Član Glavnog odbora vladajuće SNSD-a Miroslav Mikeš ističe:

„SNSD nema nikakav stav povodom toga. SNSD poštuje policiju RS koja ima obavezu da postupa po zakonima koje je donijela NS. Moj lični stav da je to pilično delikatna odluka i da nije uobičajena.“

Osim konobara i vlasnika ugostiteljskih objekata, policija je počela kažnjavati i pješake. Kontrolama policije posljednjeg vikenda novembra prekomjerno prisustvo alkohola u krvi utvrđeno je kod 20 pješaka.

Cilj pojačane kontrole u posljednjih 15 dana ima preventivni karatker, kaže načelnik jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja u MUP-u RS Goran Šmitran.

„Ta akcija je urodila plodom. Mi u tom periodu nismo imali nezgoda. Za dva vikenda samo je jedno lice teško povrijeđeno. Mi smo u toku akcije kontrolisali 5.455 učesnika u saobraćaju. Od tih kontrolisanih lica, 22,66 posto je bilo pod uticajem alkohola“, navodi on.

Vitomir Tošić, iz Asocijacije auto škola Bosne i Hercegovine, misli da ovakav pristup policije neće dati rezultate i smanjiti broj saobraćajnih nesreća:

„Ovo je jedan marketinški potez policije kojim hoće da demonstriraju kako se oni trude i kako će oni nešto uraditi. Mislim da je ovo kratkog daha i da će izduvati vrlo brzo.“

Kolumnista portala Buka Dragan Bursać posljednje akcije ocjenjuje briljantnim potezom Vlade kako bi se napunio budžet, ali i povećala primanja policije.

„Ako u tu jednačinu uključimo i mito - mito je jedan naš dobar, stari, srpski prijatelj i prijateljica korupcija - mislim da je to jedna od najuspješnijih ekonomskih akcija u RS i da će budžet biti napunjen. I ne samo budžet nego i džepovi ljudi koji se bave i koji su uključeni u akciju prohibicije. S druge strane, mentalitet našeg naroda je baš takav da kada mu nešto zabranite – i ne samo našeg naroda - on hoće to još više. Ova akcija je briljantna i genijalna, osim naravno što je groteskna i što se kosi za zdravim razumom“, rekao je Bursać.

I dok u policiji najavljuju da će i u narednom periodu provoditi slične akcije, na društvenim mrežama već su se počeli zbijati i šale i sve se dovodi u vezu sa dolaskom velikog broja arapskih emigranata u Bosnu i Hercegovinu, koje je najavio predsjednik RS Milorad Dodik.
XS
SM
MD
LG