Dostupni linkovi

Alkoholizam među maloljetnicima u porastu


Ilustracija
Ilustracija
Zabrinjavajući podaci o porastu broja narkomana ali i dilera droge među maloljetnicima navode na pitanje koliko su mladi na udaru i drugih poroka, u prvom redu alkohola, kao i koliko je alkoholizam prisutan među mladom populacijom i kako se boriti protiv tog poroka.

Javna je tajna da se mladima u većini crnogorskih kafića bez ikakve kontrole i ograničenja služe različite vrste žestokih pića. Trenutni hit su žurke gimnazijalaca gdje se toče litri alkohola i gdje starosna granica ne prelazi prag punoljetsva.

Da je stanje takvo svjedoči i anketa u kojoj smo učenike III razreda podgoričke gimnazije pitali koje im je piće omiljeno i šta piju na žurkama.




Da je alkoholizam među maloljetnicima u porastu svjesni su i u Udruženju roditelja Crne Gore.

Ljiljana Milonjić kaže da je u posljednje vrijeme u porastu i konzumiranje opasnih supstanci koje mladi ispijaju u kombinaciji sa alkoholom.

"Upravo smo ovih dana zaokupljeni slučajem momka koji je koji je pored kortiko steroida i kreatina i drugih hemijskih supstanci koristio alkohol i završio u bolnici sa teškim oštećenjem jetre. Radi se o osobi koja još nema 18 godina. Zatim, imali smo slučaj dječaka iz trećeg razreda srednje škole koji ima ozbiljne srčane probleme upravo zbog korišćenja tih supstanci sa alkoholom",
navela je Milonjićeva.

Potrebna oštrija kontrola kafića


Zamjenik direktora specijalizovane ustanove za odvikavanje od narkomanije u Crnoj Gori Duško Raspopović kaže da zvaničan broj maloljetnika koji imaju problem sa alkoholom u Crnoj Gori može da zavara budući da je svjetska praksa pokazala da je stvaran broj ovisnika uglavnom višestruko veći.

I Duško Raspopović i Ljiljana Milonjić kažu da bi kao prvu i hitnu mjeru trebalo pojačati kontrolu služenja alkohola u kafićima jer vlasnici u većini u tom dijelu ne poštuju zakon.
Milonjić: Udruženje roditelja Crne Gore ima informacije o tome da se u velikom broju slučajeva ne poštuje zabrana točenja alkoholnih pića u kafićima djeci.

"Od skoro vidimo da u nekim kafićima počinje da se ne toči alkohol maloljetnicima. Mada je to veoma mali procenat tih kafića jer su mladi ljudi, adolescenti najveći potrošači alkoholnih pića", kaže Duško Raspopović.

"Udruženje roditelja Crne Gore ima informacije o tome da se u velikom broju slučajeva ne poštuje zabrana točenja alkoholnih pića u kafićima djeci koja imaju ispod 18 godina uz, naravno jednu ogradu koja kaže da i onima preko 18 do 20 godina zna se koji je momenat kada treba prestati služiti piće",
rekla je Milonjić.

Hidajeta Bajramspahić
iz skupštinskog odbora za zdravstvo traži od nadležnih da oštrije kontrolišu i kažnjavaju služenje alkohola maloljetnim osobama u kafićima.

"Zakonom je zabranjeno služenje alkohola maloljetnicima i pripitim licima. Smatram da treba više uraditi na implementaciji tog zakona na način što će kazne biti mnogo oštrije i što će se insistirati na efikasnosti službe inspekcije rada koja radi na tome", ocijenila je ona.

Da većina vlasnika kafića ne mari za zakon i zdravlje maloljetnika, svjedoči i priča gimnazijalke iz naše ankete koja kaže da joj se gotovo nikada nije desilo da konobar odbije da joj posluži alkohol zato što je maloljetna.

"Zapravo, desilo se samo jednom i to je bilo u Irskom pabu i tada su mi tražili ličnu kartu ali je ja nijesam imala. U ostalim kafićima mi se to nikada nije desilo",
navodi gimnazijalka.
XS
SM
MD
LG