Dostupni linkovi

Alkohol doprinosi podsvjesnom pamćenju


Ilustracija
Ilustracija
Nova studija američkih naučnika pokazala je da alkohol zapravo stimuliše određene dijelove našeg mozga zadužene za pamćenje.

Mišljenje da uz alkohol možete zaboraviti određene stvari, ili da on narušava vašu moć koncentracije pri učenju nije pogrešno, ali to je samo jedna strana medalje, kad je riječ o tome šta alkohol čini mozgu.

"Obično kad govorimo o učenju i pamćenju, govorimo o dobroj memoriji. Alkohol smanjuje našu sposobnost da pamtimo ime našeg kolege, definiciju riječi, ili mjesto gdje smo ujutro parkirali automobil. Ali, naša podsvijest također uči i pamti, a alkohol može zapravo povećati našu sposobnost da učimo i pamtimo na tom nivou, dakle podsvjesno", pojašnjavaju stručnjaci.

Alkoholičari nisu ovisni o iskustvu užitka ili olakšanja koje dobiju konzumiranjem alkohola, već o oslobađanju hormona dopamina u mozgu.

"Ljudi obično misle da je dopamin odašiljač sreće ili zadovoljstva, a on je zapravo odašiljač učenja. Njegovo lučenje čini aktivnim sinapse u mozgu koje bez njega imaju slabo djejstvo", navode stručnjaci.

Stoga stručnjaci smatraju kako će njihovo istraživanje pomoći u pravilnom shvatanju stvari, te vjeruju kako će biti dobra podloga za pronalazak lijekova protiv ovisnosti, kako o alkoholu, tako i o drogama. Dovoljno je, kažu, zastrašujuće otkriće da alkohol može kontrolirati naš mozak, piše Daily Mail.
XS
SM
MD
LG