Dostupni linkovi

Zašto vlada u Kanadi poziva građane da ne piju?


Nove smjernice kanadske vlade u vezi konzumacije alkohola navode da "nema količine" koja je zdrava.
Nove smjernice kanadske vlade u vezi konzumacije alkohola navode da "nema količine" koja je zdrava.

U Kanadi, prema novim preporukama vlasti, potpuno izbjegavanje alkohola je jedini pristup bez rizika po zdravlje. Ako morate piti alkohol, uzmite najviše dva pića sedmično.

Ovaj savjet veliko je odstupanje od prethodnih preporuka iz 2011. kada je bilo dozvoljeno da se popije i do deset žestokih pića sedmično za žene a 15 za muškarce. Zašto?

Nove smjernice kanadske vlade u vezi konzumacije alkohola navode da "nema količine" koja je zdrava.

Preporuke vlade se zasnivaju na sve više dokaza, nakon decenija donekle oprečnog istraživanja, kako ukazuje The New York Times, da je i najmanja količina alkohola opasna i može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Kanadski centar za upotrebu supstanci i zavisnost (CCSA) identifikovao je kancer, bolesti srca i moždani udar kao zdravstvene rizike od alkohola.

Još uvijek je otvoreno pitanje da li će Kanađani, koji vole pivo gotovo koliko vole i hokej, biti ubijeđeni da manje piju zbog ovih preporuka, piše BBC.

Prema globalnom istraživanju korištenja opojnih supstanci (Global Drug Survey), što se tiče toga koliko često se pije alkohol, Kanada nije u vrhu deset država sa najviše potrošnje. Nalazi se ispod globalnog prosjeka, ali u mjerenju "osjećaja pripitosti" Kanada je iskočila na šesto mjesto, tik ispod Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

"Alkohol je velikim dijelom dio naše kulture u Kanadi, normalizovan je, uveliko je društveno prihvatljiv", rekla je doktorka Erin Hobin, naučnica koja je učestvovala u panelu koji je kreirao smjernice za konzumaciju alkohola.

"Alkohol je prisutan na rođendanima, vjenčanjima ili kada gledate veče hokeja subotom", kaže ona misleći na omiljeni sedmični sportski program u Kanadi.

CCSA naučnici i drugi stručnjaci kažu da obavezno obilježavanje svih alkoholnih pića upozorenjima da su štetna po zdravlje, što je postala uobičajena praksa za cigarete, treba da bude prvi korak.

Jedini eksperiment koji je bio izveden van kontrolisanih uslova laboratorije 2017. godine je pratio koliko naljepnice na alkoholnim pićima sa upozorenjem po zdravstvene rizike imaju uticaja na prodaju.

Doktorica Hobin je pratila kako naljepnice utiču na prodaju alkohola u prodavnicama u gradu Whitehorse koji je glavni grad jedne od tri kanadske teritorije, Yukona. Ispostavilo se da je prodaja smanjena za sedam posto u poređenju sa drugim teritorijama.

Između rizika i zadovoljstva

Nove smjernice za konzumiranje alkohola u Kanadi preporučuju da se popije najviše dva pića sedmično, ali da bi idealno bilo odreći se pića.

Ovo je izazvalo intenzivne debate na temu - rizik naspram zadovoljstva - u Kanadi gdje velika većina odraslih osoba redovno konzumira alkohol.

Kako će se opijanje u pandemiji odraziti na britansko zdravstvo?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Ali kanadski stručnjaci navode da nova istraživanja sugerišu da bi tri do šest pića sedmično predstavljala umjereni rizik jednako i za žene kao i za muškarce. Dok bi sedam ili više pića sedmično predstavljalo visoki rizik.

Osim povećanog rizika od raka debelog crijeva i dojke, kao i bolesti srca i moždanog udara, CCSA je takođe identifikovao i povređivanje i nasilje kao negativne posljedice konzumiranja alkohola.

"Ovdje se ne radi o prohibiciji. Ovdje se radi samo o smanjenju količine pića", rekao je Peter Butt, profesor porodične medicine na Univerzitetu Saskatchewan i član panela koji je sastavljao smjernice, prenosi The Guardian.

Smjernice upozoravaju da nikakva količina alkohola nije preporučljiva u slučaju trudnoće ili kod pokušaja da se zatrudni. Apstinencija tokom dojenja takođe je najsigurna opcija, ali uobičajeno piće povremeno ne povećava značajno rizike.

"Jednostavno smo željeli da Kanađanima predočimo dokaze kako bi mogli da razmisle o količinama alkohola koje konzumiraju i donesu odluke na osnovu punih informacija", rekao je Butt dodajući da se "smjernice u suštini zasnivaju na pravu da se zna".

Svjesnost o štetnosti po zdravlje konzumiranja alkohola niska je u Kanadi, rekla je Kara Thompson, gostujuća profesorica psihologije na Univerzitetu u Novoj Škotskoj i saradnica na izradi smjernica. "Nadamo se da ljudima dajemo informacije koje mogu da iskoriste kako bi bolje odlučivali o načinu na koji piju alkohol i smanje moguću štetu", rekla je Thompson za CTV News Channel.

Oprečna mišljenja

Nove smjernice nisu naišle na odobravanje kod svih stručnjaka za zdravlje, navodeći da ovakva istraživanja ne uzimaju u obzir sve aspekte konzumacije alkohola.

Tako je, kako piše The Guardian, Dan Malleck profesor zdravstvenih nauka sa Univerziteta Brock rekao da "posao CCSA nije da se razmatraju benefiti. Njihov posao je da otkriju štetu".

Malleck je opisao smjernice kao "neodgovorne" i rekao da postoji rizik da izazovu "anksioznost i stres" među Kanađanima koji su za sebe smatrali da umjereno konzumiraju alkohol ali su sada ušli u visokorizičnu kategoriju.

Savjeti kako sigurnije piti alkohol

Savjeti za sigurnije konzumiranje alkohola koje preporučuje kanadska vlada bazirani na otkrićima CCSA navode da treba:

  • Postaviti sebi ograničenje i pridržavajte se toga.
  • Sporo piti. Ne popiti više od 2 pića u roku od 3 sata.
  • Za svako alkoholno piće koje se popije, popiti jedno bezalkoholno.
  • Jesti prije i dok se pije alkohol.
  • Uvijek imati na umu svoje godine, tjelesnu težinu i zdravstvene probleme koji mogu da predstavljaju razlog za nižu toleranciju.
  • Dok umjerene količine alkohola mogu da budu korisne po zdravlje za neke ljude, ne počinjati sa konzumiranjem alkohola iz zdravstvenih razloga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG