Dostupni linkovi

Na Aljasci zemljotres 8,2 po Rihteru, ukinuto upozorenje za cunami


Merač jačine zemljotresa, ilustrativna fotografija
Merač jačine zemljotresa, ilustrativna fotografija

Upozorenja za cunami ukinuta su na Aljasci i ostatku Pacifika nakon snažnog zemljotresa od 8,2 stupnja po Rihteru koji je u srijedu uveče (28. jula) u kasnim satima pogodio seizmički aktivnu američku saveznu državu.

Navedeno je da je epicentar zemljotresa bio na 91 kilometru jugoistočno od Pervila a da su na istom području u roku od pola sata poslije prvog jakog potresa dogodila dva slabija.

Na Aljasci su manji talasi od trideset centimetara uočeni u Sand Pointu, Old Harboru, King Coveu, Kodiaku, Unalaski i Alitak Bayu, prema američkom Nacionalnom centru za tsunami (NTWC).

Zasad nema izvještaja o ljudskim ozljedama ili materijalnoj šteti. Nakon potresa evakuisano je nekoliko priobalnih mjesta na Aljaski.

Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar potresa, koji se dogodio u 22:15 po lokalnom vremenu (8:15 po srednjoeuropskom), bilo na dubini od 35 km.

Zemljotres se dogodio oko 91 km istočno-jugoistočno od Perryvillea na Aljaski. To je na oko 800 km udaljenosti od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci. Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6.0.

Nakon potresa su u regiji izdana upozorenja zbog mogućeg cunamija.

Očekuje se da cunami neće biti prijetnja američkim državama Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu te kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, rekao je Dave Snider, koordinator za upozorenja za tsunami NTWC-a.

XS
SM
MD
LG