Dostupni linkovi

Alijev u Hrvatskoj – poslovi i prosvjedi


Zagreb: Dva predsjednika potpisuju zajedničku deklaraciju, 11. ožujka 2013.
Zagreb: Dva predsjednika potpisuju zajedničku deklaraciju, 11. ožujka 2013.
Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u službenoj je posjeti Hrvatskoj. U središtu interesa su gospodarske teme i gospodarska suradnja, a posjet nije prošao bez prosvjeda i upozorenja nevladinih organizacija da hrvatske vlasti suradnjom sa Azerbejdžanom daju legitimitet kršenju ljudskih prava u toj kavkaskoj zemlji.

Potpisivanjem predsjedničke deklaracije potvrđeni su dobri odnosi i otvorenost za suradnju dviju zemalja, zajednički je zaključak nakon razgovora hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegovog gosta, azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

„Današnji ugovori i memorandumi koje potpisuju naše vlade i na kojima im treba čestitati , znak su da se deklaracija koju smo potpisali već na neki način provodi u praksi“, kazao je Josipović.

Dvije su države zainteresirane za stabilno i sigurno okruženje, kako na Kavkazu, tako i u jugoistočnoj Europi, dodao je Josipović.

„Hrvatska podupire mirno rješenje pitanja Nagorno Karabaha i ostalih područja koja su pod okupacijom. Zalažemo se za primjenu međunarodnog prava i za mirno rješenje“, istaknuo je on.

Azerbejdžanski predsjednik posebno je naglasio hrvatsku potporu azerbejdžanskoj poziciji oko Nagorno Karabaha.

„Treba poštivati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje se odnose na Nagorno Karabah i drago mi je što su stavovi naše dvije zemlje o tome identični,“ kazao je predsjednik Alijev.

Potpisano je više međudržavnih ugovora o suradnji u gospodarstvu, kulturi i znanosti, a dvojica predsjednika susrela su se i sa hrvatskim gospodarstvenicima zainteresiranim za poslovanje sa Azerbejdžanom. Hrvatska nudi brodove i željezničke vagone, a čini se i da je uključivanje Hrvatske u TAP – Trans-Adriatic Pipeline - kao dobavni pravac za azerbejdžanski prirodni plin do Europe - gotova stvar.

NVO: Ulaganja za šutnju

Nevladine organizacije za ljudska prava prosvjedovale su u ponedjeljak u Zagrebu zbog posjete azerbejdžanskog predsjednika.

„Željeli smo novinare, političke elite i širu javnost upozoriti na zabrinjavajuće stanje ljudskih prava u Azerbejdžanu, a posebice slobode izražavanja i mišljenja,“ kazala je za RSE programska voditeljica zagrebačkog Centra za mirovne studije Sandra Benčić i dodala:

Sandra Benčić
Sandra Benčić
„Velik broj ljudi je u zadnjih desetak godina, a posebice u zadnje dvije, tri godine pritvaran, zatvaran, hapšen i osuđivan na - po nama - zaista drakonske kazne bilo zbog organizacije prosvjeda, bilo zbog toga što su izražavali drugačije političke stavove od vladajuće elite, posebno od azerbejdžanskog predsjednika.“

Posebnim prosvjednim pismom javnosti se obratila i zagrebačka Kuća ljudskih prava. Predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka kazala je za RSE kako prosvjeduju zbog potpunog ignoriranja od strane hrvatskih vlasti svjetski poznatih ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Azerbejdžanu.

„Ove godine slijede izbori u ozračju potpune represije. Evo i drugih primjera represije – u veljači je donesen novim zakon kojim je gotovo onemogućeno djelovanje organizacija za ljudska prava, zabranjena je registracija centra koji bi se bavio promatranjem izbora i poštivanjem osnovnih demokratskih standarda u izbornom procesu, a mi sa druge strane širom raskriljenih ruku dočekujemo takvog predsjednika i još smo ponosni što ga imamo kod sebe“, rekla je Sarnavka.

U pismu se upozorava hrvatske vlasti da sklapanjem međunarodnih ugovora sa zemljama koje ozbiljno krše ljudska prava daju legitimitet tim radnjama te postaju suodgovorne za međunarodne povrede ljudskih prava.

„Uočili smo da dužnosnici Azerbejdžana spremno ulažu financijska sredstva u projekte drugih država ili ih čak bespovratno poklanjaju, a zauzvrat traže zatvaranje očiju i šutnju o brojnim kršenjima ljudskih prava koja se u njihovoj državi svakodnevno događaju. Držat ćemo izuzetno sramotnim činom svako prešućivanje istine i povlađivanje hrvatskih političara azerbejdžanskom predsjedniku,“ kaže se u izjavi zagrebačke Kuće ljudskih prava..
XS
SM
MD
LG