Dostupni linkovi

Narodna stranka: Policija ignorisala krađu glasova na lokalnim izborima u Negotinu


Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne Srbije, u razgovoru sa novinarima u Loznici 29. jula 2021.
Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne Srbije, u razgovoru sa novinarima u Loznici 29. jula 2021.

Potpredsednik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas (17. oktobar) da je u Negotinu tokom lokalnih izbora policija protivzakonito privela predstavnike te stranke u Opštinskog izbornoj komisiji (OIK) i članove stranke.

Prema njegovim rečima, oni su “uhvatili na delu” predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) “kako kradu izbore i to snimili".

"Između ostalih, uhapšen je i mladić koji je snimio predstavnike SNS-a kako direktno kradu na biračkom mestu, a nisu uhapšeni oni koji kradu. Uhapšeni su članovi biračkih odbora iz redova Narodne stranke koji su na licu mesta uhvatili članove iz SNS-a sa duplim spiskovima i listićima i spiskovima za glasanje od kuće", rekao je Aleksić novinarima u Negotinu.

Građani Negotina, grada na istoku Srbije, danas biraju lokalne predstavnike vlasti na 72 biračka mesta.

Birači – njih 37.313 – glasaju za jednu od šest izbornih lista. U izbornoj trci učestvuje vladajuća koalicija Аleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić.

Druga na listićima je lista Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka. Treća – Кrsta Stanković Njanulović – Narodna stranka.

Sledi lista Nada za Negotin – Pokret obnove kraljevnine Srbije (POKS) – Demokratska stranak Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković. Pret-poslednju poziciju na izbiornim listićima ima Zdrava Srbija – Milan Stamatović, potom Savez 90 zelenih Srbije – Miloš Simić.

Miroslav Aleksić je istakao da je u toku "pljačka izbora uz podršku policije i državnih institucija, koje su stavljene u službu SNS-a i izborne krađe".

"Narodna stranka će pružiti pravnu pomoć svima koji su uhapšeni. Evidentiraćemo sve nepravilnosti i obavestićemo javnost i domaće i međunarodne institucije", rekao je Aleksić.

On je podsetio da je ranije, pre održavanja izbora, nezavisnim posmatračima zabranjeno da nadgledaju izbore u Negotinu.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović rekao je da su među pozvanima na informativni razgovor i predstavnik Narodne stranke u OIK, kao i njegov zamenik, čime su onemogućeni u obavljanju službene dužnosti, što predstavlja pritisak na članove biračkih odbora.

Jovanović je dodao da "policija nije obrazložila hapšenje, nego je predstavnicima Narodne stranke uručila pozive na kojima piše da se jave odmah u svojstvu građana, što je protivzakonito postupanje policije i krivično delo vezano za izborne radnje".

"Protiv policajaca ćemo podneti krivične prijave", rekao je Jovanović.

Izbori i u Mionici

Osim u Negotinu, danas lokalnu vlast biraju i građani Mionice, u centralnoj Srbiji.

U ovoj opštini pravo glasa ima 10.987 građana, a u borbi za neko od 39 odborničkih mesta, na 38 bi-račkih mesta su kandidati sa sedam izbornih lista. U samoj varoši nalaze se četiri biračka mesta.

U izbornoj trci su koalicija Srpska napredna stranka – Partija ujedinjenih penzionera Srbije, zatim koalicija Socijalistička partija Srbije – Srpska radikalna stranka, koalicija NADA, Savez 90 Zelenih, Slobodni građani Mionice, te grupa građana Demokratija na starom mestu i Zdrava Srbi-ja.

Predstavnici grupe građana “Demokratija na starom mestu” i “Slobodni građani Mionice” , koji učestvuju na današnjim lokalnim izborima u ovoj varoši obratili su za televiziju N1 rekli da je u neposrednoj blizini biračkih mesta tokom dana primećen veći broj aktivista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) iz Mionice ali, kako kažu, sudeći po tablicama na atomobilima, i iz Šapca i Uba.

U Mionici ne učestvuje nijedna veća opoziciona partija.

XS
SM
MD
LG