Dostupni linkovi

Udovica Alekseja Navaljnog najavila objavljivanje njegovih memoara


Fotografija ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i njegove supruge Julije postavljena među cveće na njegov grob nakon sahrane na Borisovskom groblju u Moskvi 2. marta 2024.
Fotografija ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i njegove supruge Julije postavljena među cveće na njegov grob nakon sahrane na Borisovskom groblju u Moskvi 2. marta 2024.

Memoari koje je pokojni ruski opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni počeo da piše 2020. biće objavljeni na jesen, saopštila je njegova udovica Julija Navaljnaja 11. aprila, prenela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Memoari će biti objavljeni pod nazivom "Patriota", a izdavač Alfred A. Knopf knjigu je nazvao "poslednjim pismom svetu" Alekseja Navaljnog.

"Ova knjiga je svedočanstvo ne samo Aleksejevog života, već i njegove nepokolebljive posvećenosti borbi protiv diktature – borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život", navela je Julija Navaljnaja u saopštenju.

Ona je dodala da će priče njenog pokojnog supruga "ne samo odati počast njegovom sećanju, već će i inspirisati druge da se zauzmu za ono što je ispravno" kako nikad ne bi izgubili iz vida vrednosti "koje su zaista važne".

Navaljni (47) umro je u februaru dok je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam koje je osudio kao politički motivisane. Zatvoren je po povratku iz Nemačke u januaru 2021. i umro je u udaljenoj kaznenoj koloniji iznad Arktičkog kruga.

Prema Knopfu, Navaljni je počeo da radi na knjizi u Nemačkoj, a nastavio je da je piše u Rusiji, u zatvoru i van njega.

"Napisano sa strašću, duhovitošću, iskrenošću i hrabrošću zbog kojih je s pravom bio slavljen 'Patriota' je poslednje pismo Navaljnog svetu: dirljiv prikaz njegovih poslednjih godina provedenih u najbrutalnijem zatvoru na svetu, podsetnik zašto su principi slobode pojedinca toliko važni i uzbudljiv poziv da nastavi posao za koji je žrtvovao svoj život", naveo je između ostalog izdavač knjige Alfred A. Knopf.

XS
SM
MD
LG