Dostupni linkovi

„Aleksandra Zec“ se vratila u Zagreb


Detalj iz predstave "Aleksandra Zec"
Detalj iz predstave "Aleksandra Zec"
U Zagrebu je u srijedu navečer izvedena predstava „Aleksandra Zec“ po tekstu i u režiji Olivera Frljića. Predstava čija je premijera održana pred mjesec dana u Rijeci bavi se ubojstvom 12-godišnjakinje srpske nacionalnosti i njene majke, ubijenih jer su bile svjedoci ubojstva njihovog oca i supruga Mihajla od strane pripadnika postrojbe hrvatske pričuvne policije pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa.

Pred prepunom dvoranom ispunjenom većinom mladom publikom gostovala je u srijedu navečer u Zagrebu predstava „Aleksandra Zec“, posvećena jednoj od tragičnih epizoda rata u Hrvatskoj – ubojstvu 12-godišnjakinje srpske nacionalnosti i njene majke početkom prosinca 1991. godine, ubijenih jer su bile svjedoci ubojstva njihovog oca i supruga Mihajla. Počinitelji ubojstva, pripadnici postrojbe hrvatske pričuvne policije pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa, bili su identificirani i suđeni, ali – navodno zbog proceduralne pogreške – nikada nisu dobili zasluženu kaznu. O predstavi i o publici na predstavi za naš radio govori kazališni kritičar „Večernjeg lista“ Denis Derk.

„Na kazališnim predstavama u Zagrebu često puta bude starija publika, kao i na koncertima. Međutim, na ovoj predstavi stvarno mi se učinilo da je mladih ljudi bilo jako puno. Očito su pokazali interes za temu, a valjda i interes za angažiranost predstave. Ja sam inače predstavu gledao i na premijeri u Rijeci, i nekako mi se čini da je ona sada – u ovoj zagrebačkoj izvedbi – još dobila na dodatnoj dramatičnosti, budući da se čitav slučaj i odigrao u Zagrebu.“

Izvedbom je zadovoljan i autor teksta i režiser Oliver Frljić.

Oliver Frljić
Oliver Frljić
„Ja sam jako zadovoljan time kako je predstava prošla u Zagrebu. Nama je naravno bilo važno da se to izvede u Zagrebu zbog toga što se sve to dogodilo u Zagrebu i zbog toga što mislim da je važno da se građani Zagreba suoče s nečim što je tamna strana povijesti tog grada.“

Na zagrebačkom gostovanju predstave „Aleksandra Zec“ u produkciji riječkog Teatra Hrvatskog kulturnog doma - za razliku od riječke premijere pred mjesec dana - nije bilo političara u prvim redovima.

„Činjenica je da je na riječkoj premijer bila ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, bio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, bio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. A eto, nekako mi se čini da je ovo u Zagrebu doista bila predstava samo za kazališnu publiku, i za jako puno glumaca koji su također bili u publici, i to u krajnjoj liniji nije loše“, kaže Denis Derk.

Kao svojevrsni uvod u zagrebačku predstavu, u srijedu prijepodne su Frljić, dramaturg predstave Marin Blažević i više aktivista civilnog društva posjetili ostatke nekadašnjeg izletišta Adolfovac na obroncima Zagrebačke gore, pored kojeg su Aleksandra i njena majka bile ubijene i njihova tijela sakrivena. Minutom šutnje odana je počast žrtvama, a potom je održana i kratka konferencija za novinare. Gordan Bosanac iz zagrebačkog Centra za mirovne studije podsjetio je da je u 23 godine od smrti Aleksandre Zec bilo mnogo pokušaja institucija, pojedinaca i neformalnih grupa da se Aleksandru i njenu sudbinu zaboravi.

„Ali ne samo ova predstava koju je Oliver napravio, nego i sudski proces Tomislavu Merćepu oko Pakračke poljane koji je sada u tijeku, jasan su dokaz kako Aleksandru neće biti tako lako staviti u neku rupu i zatvoriti je u povijest Hrvatske ili bilo koju drugu povijest.“

Iako ubojstvo Aleksandre Zec i njene majke nikada nije dobilo sudski epilog, hrvatska Vlada je u mandatu Ive Sanadera 2004. godine isplatila preživjelim članovima obitelji 1.500.000 kuna (200.000 eura) kao svojevrsnu kompenzaciju. Za razliku od riječke premijere, u srijedu navečer u Zagrebu nisu zabilježeni nikakvi prosvjedi prije ili poslije predstave. Na riječkoj premijeri pred mjesec dana petnaestak hrvatskih ratnih veterana mirno je prosvjedovalo pred zgradom kazališta, tvrdeći da se ne radi o etnički motiviranom zločinu, već da je cijeli slučaj rezultat kriminalnog obračuna između jednog od ubojica i Mihajla Zeca. Više nevladinih udruga zatražilo je da se u zagrebačkom kvartu Trešnjevka, gdje je obitelj Zec živjela, po njima nazove jedan park.

Frljić nas je izvijestio da su već dogovorena gostovanja predstave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori – u Sarajevu, Beogradu i Budvi.
XS
SM
MD
LG