Dostupni linkovi

Pejanović se vratio u Podgoricu


Aleksandar Pejanović, Podgorica, 24.09.2010.
Aleksandar Pejanović, Podgorica, 24.09.2010.
Aleksandar Pejanović, optuženi za napad na policiju i nasilničko ponašanje tokom protesta opozicije zbog priznanja nezavisnosti Kosova, a ujedno i žrtva naknadne brutalne policijske torture, pojavio se poslije dvije godine u Podgorici. Pejanović je u podgoričkom Osnovnom sudu preuzeo optužnicu a suđenje je zakazano za novembar.

U Osnovnom sudu u Podgorici povučena je potjernica protiv Aleksandra Pejanovića koja je raspisana nakon što je osumnjičen a potom i optužen za napad na policiju i nasilničko ponašanje.

Događaj se zbio u oktobru 2008 godine na protestu opozicije pred Skupštinom Crne Gore organizovanom zbog toga što je Vlada Crne Gore tada priznala nezavisnost Kosova. Na kraju protestnog skupa došlo je do nemira i niza incidenata u kojima se dio demonstranata sukobio sa policijom.

Među uhapšenima bio je i Aleksandar Pejanović, koji je nakon privođenja u Centar bezbjednosti brutalno pretučen u zatvorskoj ćeliji, od strane uniformisanih ali maskiranih policajaca. Nakon ovog premlaćivanja Pejanović je napustio Crnu Goru i do ove srijede boravio u Beogradu.

Pejanovićev advokat Dalibor Kavarić kaže za Radio Slobodna Evropa da se Pejanović u četvrtak pojavio u Osnovnom sudu u Podgorici i na Cetinju gdje su mu uručene optužnice, dat rok da se izjasni o njima i ukinute potjernice. Advokat Kavarić tvrdi da se Pejanović prethodne dvije godine nalazio na liječenju u Beogradu.

"Pejanović je, na preporuku ljekara i lica koja su se starala o njemu došao u Podgoricu, odnosno u Crnu Goru, da se upusti u postupak koji ide protiv njega za događaje ispred Skupštine Crne Gore. Protiv njega su bile raspisane dvije potjernice i obje su danas povučene jer se lice pojavilo dobrovoljno i i z razloga što je Pejanović obećao sudijama tim postupcima da će se uredno odazvati na svaki poziv suda i da nema namjeru da se bez najave ili prethodne konsultacije udalji iz Podgorice ili Crne Gore"
, pojasnio je Kavarić.

Apel NGO sektora

Kada je Aleksandar Pejanović stigao na aerodrom u Podgoricu u srijedu, uhapšen je i priveden u pritvor odakle je sproveden do suda.

Zbog ranijeg događaja i premlaćivanja u podgoričkoj policiji, četiri nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, institut alternativa i istraživač kršenja ljudskih prava, uputile su pismo Upravi policije u kojem su zatražile da se policijski službenici ponašaju profesionalno i u skladu sa zakonom prema Aleksandru Pejanoviću.

Goran Stanković, jedan od policajaca koji su bili optuženi za premlaćivanje Aleksandra Pejanovića, arhiv
Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje smatra da bi eventualno ponavljanje torture nad Pejanovićem zahtjevalo smjenu najviših policijskih funkcionera.

"Činjenica je da je on sinoć bio u istoj pritvorskoj jedinici gdje su vjerovatno bili neki od onih čuvara kojima se sudilo u prethodnom postupku i smatrali smo za potrebno da se posebna pažnja posveti ovom građaninu kako se na bilo koji način ne bi ponovilo ono što se desilo 2008 godine. Mislim da bi bilo kakvo ponavljanje slične situacije iziskivalo, ne samo smjenu direktnih učesnika toga već i samog direktora policije", kaže Uljarević.

Podsjetimo, do sada je održan sudski proces protiv dijela policijskih službenika koji su prije dvije godine pretukli Aleksandra Pejanovića u policijskoj stanici. Jedan policajac je zbog toga osuđen na tri, a dvojica na po pet, meseci zatvora zbog pomaganja u mučenju i zlostavljavljanju Pejanovića. Zato se postavlja pitanje da li je Pejanović danas bezbjedan u Crnoj Gori, o čemu njegov branilac Dalibor Kavarić kaže:

"Ja vjerujem, u nekoj dobroj nadi, da su se neke stvari u policiji promijenile. Međutim, činjenica da ljudi koji su učestvovali prije dvije godine u prebijanju i zlostavljanju Pejanovića još uvijek rade u policiji i da nikakve sankcije prema tim ljudima nijesu preduzete, to ipak malo dovodi u sumnju riješenost nekih organa, prije svih tužilaštva da radi svoj posao, da goni počinioce krivičnih i drugih kaznenih djela", navodi Kavarić.

Glavni pretres po optužnici protiv Pejanovića zbog nasilničkog ponašanja i napada na policiju tokom opozicionog protesta iz 2008 godine zakazan je za 8. novembar.
XS
SM
MD
LG