Dostupni linkovi

Petrović: Košarkaška reprezentacija BiH spremna da iskoristi šansu na EP


Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
U srijedu u Sloveniji započinje Evropsko prvenstvo u košarci na kojem učestvuju 24 reprezentacije. BiH igra u grupi sa još tri predstavnika iz regiona - Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom, te dvije baltičke velesile, Litvanijom i Latvijom.

O raspoloženju pred najveću kontinentalnu smotru, razgovaram sa selektorom bosanskohercegovačke reprezentacije, Aleksandrom Petrovićem.

RSE: Jamačno najvažnije pitanje u ovom trenutku je ono u vezi sa stanjem ekipe. Da li ste, kao selektor, zadovoljni angažmanom igrača, stepenom spremnosti, uigranosti, ali i motivacijom?

Petrović: Mislim da se nalazimo tu gdje bismo se trebali nalaziti u ovom periodu. Igrači iz dana u dan dižu formu. Jedino je možda previše težak raspored ovih zadnjih pet, šest, dana. Imamo strahovito puno utakmica i to iznimno teških, ali možda kada to prođe, možda će nam biti kud i kamo lakše da pripremimo prvu utakmicu sa Latvijom.

RSE: Našu javnost je u jednom trenutku zabrinuo moguć nesporazum sa Teletovićem, ali igre u pripremnom periodu sugerišu kako nije bilo razloga za strah?

Petrović: Mislim da je to nešto normalno što se dešava u sportskom procesu. Ne vidim uopšte razlog za zabrinutost. Zna se točno ko što radi i ko šta treba raditi. Prema tome, nije to bio nikakav ni konflikt, niti eksces. Nije mi jasno zašto se toliko prašine podiglo. Sve je u najnormalnijem redu i mislim da tu nema nikakvih problema.

RSE: Na prošlom prvenstvu ova ekipa, uglavnom sa istim ovim polugama, zabilježila je hvale vrijedan rezultat. Sad vam je izbor širi, klupa duža, taktički zahvalnija. Naravno, bilo bi nepristojno da vam iznuđujem prognozu krajnjeg dometa, ali očekivanja zasigurno imate?

Petrović: Ne bih se složio sa vama utoliko što je ovo bitno različita reprezentacija od one koja je bila prije dvije godine na prvenstvu u Litvi. Od nositelja su tu možda dva ili tri igrača, nema ih više. Prema tome, to je bitno drugačija momčad od one. Napravljena je kompletna smjena generacija. Napravljena je nova momčad i nova atmosfera. Usput smo uspjeli proći kvalifikacije. Ne mogu se komparirati te dvije ekipe. Ova momčad je tek zajedno oko godinu i po dana. Debitanti nisu neiskusni jer imamo par debitanata koji su u najboljim košarkaškim godinama, a koji su nam omogućili da imamo u rotaciji više igrača nego protekle sezone. To znači da ćemo ostaviti dobar utisak na prvenstvu Evrope.

Međutim, govoriti o nekakvim ciljevima ovog trenutka je deplasirano zato što je možda Litva za nijansu ispred ovih ostalih pet reprezentacija, ali ostalih pet reprezentacija, svaka svaku može dobiti. U takvom raspletu događaja mi trebamo biti spremni da iskoristimo svoje šanse.

RSE: U dosadašnjem toku priprema, selekcija je potvrdila kako je napadački moćna, ali kao da zaškripi u odbrani. Previše je primljenih koševa. Da li je to nedostatak koncentracije ili neka sistemska greška?

Petrović: Kada igrate, svaka utakmica je bitno različita. Na turniru u Njemačkoj, Nijemci su nam dali 63 poena. Drugo poluvrijeme, Grci, 34 poena. Međutim, ja se nisam skrivao, poput mnogih drugih, koji su uzimali za pripremne utakmice nekoga ko bi nam trebao biti topovska hrana. Mi smo igrali protiv dva bivša prvaka Evrope, Njemačke i Grčke. Igrali smo protiv momčadi koja je bila četvrta na proteklom prvenstvu Evrope. Trebamo gledati protiv koga igramo. Ne odlučuje samo BiH, nismo mi toliko dominantni da sve ovisi o nama. Ako u takvoj utakmici odete na devedesetak poena, ili toliko primite, onda je vjerovatno razlog što protivnici imaju određenu kvalitetu, a ne ovisi sve isključivo o nama.

RSE: U prvom krugu igrate svojevrsnu mini ligu zajedničke škole košarke. Jesu li sve EX YU selekcije ostale vjerne toj školi?

Petrović: Neke manje, neke više. Dvije ili tri reprezentacije igraju na dijametralno suprotan način. Tu prije svega mislim na Srbiju i Crnu Goru, dok recimo Makedonija i BiH igraju na svoj određen način. Hrvatsku tu teško možemo rezimirati jer je imala ekstremno loš pripremni period. Mislim da su to dvije različite škole i da ne vuku na onu istu školu koja je bila dok smo svi živjeli u jednoj državi. Radi se o dva dijametralno različita načina igranja košarke, a šta će donijeti veći rezultat, vidjet ćemo.

RSE: Nekako mi se čini da je najveća nepoznanica ova repešina vrsta. Poimenice radi se o reprezentaciji spremnoj za medalju, ali uvijek kao da negdje zaškripi?

Petrović: Ne znam, ne mogu komentirati nešto što nisam gledao, samo sam pratio rezultate. Da bih nešto mogao komentirati, moram biti dio toga i vidjeti šta se dešava. Rezultati su bili poprilično poražavajući. Zašto je to tako, ne znam.

RSE: Veliki broj sjajnih igrača preskače ovo prvenstvo. Znači li to korak unazad za evropsku košarku?

Petrović: Morate shvatiti da su se svake godine dešavale nekakve kvalifikacije, prvenstva Evrope, Olimpijada ili svjetska prvenstva. Logično je da su igrači umorni. Uvijek se dešava da veći broj NBA igrača, ili mega igrača, kada uzimaju jedno ljeto break, obično uzimaju na evropsko prvenstvo ili prvenstvo svijeta, a manji broj to uzima prije Olimpijskih igara. Treba u tome tražiti razloge. Svake godine igrati za reprezentaciju, bez pauze, je ekstremno naporno i tu vidim razlog zašto dolazi do tih otkaza. Ljudski organizam je takav da se u datom trenutku mora i odmoriti.

RSE: Da li je uopšte pametno ili humano zbiti ovoliki broj utakmica u tako malo vremena, a ne povećati broj prijavljenih igrača u rosterima? Zašto nije 14, umjesto sadašnjih 12?

Petrović: Ja uvijek živim košarku kroz onih završnih 12 igrača i nisam za širenje na 14 jer to vam onda ide na lutanje od koncepta do koncepta. Međutim, ono što me smeta je da u jednom prvenstvu Evrope imate pet utakmica u šest dana, a potom u 15 dana šest utakmica. To su dva koncepta. Treba negdje povući mjeru tog takmičenja. Međutim čini mi se da se tu radilo o kompromisima, obzirom da je prvenstvo Evrope sa 24 zemlje. Potrebnije je razmišljati o načinu kako ta takmičenja trebaju izgledati i dati puno više odmora između utakmica jer nije humano igrati pet utakmica u šest dana. O tome treba razmišljati. Košarka se uvijek igrala, i igrat će se, sa 12 igrača u rosteru. Mislim da tu ne bi trebalo ništa mijenjati.
XS
SM
MD
LG