Dostupni linkovi

SAD kaže da Rusija u Ukrajinu šalje generala 'poznatog po brutalnosti'


Aleksandar Dvornikov na vojnoj paradi u Rostovu na Donu, 5. maja 2018.
Aleksandar Dvornikov na vojnoj paradi u Rostovu na Donu, 5. maja 2018.

Rusija je imenovala svog najiskusnijeg vojnog oficira, generala Aleksandra Dvornikova za komandanta u ratu protiv Ukrajine, saopćio je u nedjelju, 10. aprila visoki američki zvaničnik.

Savjetnik Bijele kuće za sigurnost Jack Sullivan rekao je da će "general biti samo još jedan autor zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima''.

''Nijedan general ne može izbrisati činjenicu da se Rusija već suočila sa neuspjehom u Ukrajini", kazao je Sullivan, prenijela je novinska agencija Associated Press.

Američki zvaničnici tvrde da imaju evidenciju o brutalnostima 60-godišnjeg generala koje je počinio prema civilima u Siriji i drugim ratnim poprištima.

Novo vodstvo na bojnom polju dolazi u vrijeme kada se Rusija priprema za ono što se očekuje da će biti veliki i fokusiraniji pritisak na proširenje ruske kontrole u Donbasu nakon što nije uspjela osvojiti ukrajinsku prijestolnicu Kijev.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruska vojska, koja je pretrpjela velike gubitke u Ukrajini, nastoji povećati i broj vojnika s osobljem otpuštenim iz vojne službe od 2012. godine, saopćila je britanska vojna obavještajna služba 10. aprila.

XS
SM
MD
LG