Dostupni linkovi

'Album' najbolje ostvarenje 22. Sarajevo Film Festivala


Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu spuštena je zavjesa 22. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF).

"Srce Sarajeva" za najbolji film ovogodišnjeg festivala pripalo je turskom filmu "Album", režisera Mehmeta Cana Mertoğlua.

"Cijela ekipa oduševljena projektom SFF-a, veliko nam je zadovoljstvo učestvovati na ovom prestižnom festivalu", rekao je novinarima režiser filma "Album".

Producent filma Yoel Meranda rekao je kako je tema filma bazirana na društvenoj sferi, te je kreirana da promijeni svijest kod ljudi.

"Očekujemo da će podstaći ljude da više pažnje obratu na tematiku filma koju ima 'Album'. Prvenstveno smo željeli poraditi na svijesti i socijalizaciji kod ljudi, a ukoliko pogledaju naš film, bit će im lakše suočiti se sa stvarnošću", izjavio je Meranda.

Radnja filma "Album" prati bračni par bez djece koji priprema fotoalbum sa slikama iz perioda lažne trudnoće napravljenim na plaži, radnom mjestu, tokom odmora kod kuće... Oni vjeruju da će album pomoći djetetu, koje namjeravaju usvojiti, da ih prihvati kao voljene, biološke roditelje. Naravno, tako će imati i nešto što mogu podijeliti sa svojim prijateljima i radnim kolegama.

Žiri ovogodišnjeg Festivala za igrani film "Srce Sarajeva" dodijelio je Ireni Ivanovoj za najbolju glumicu u bugarskom filmu "Bezbožnica", a za najboljeg glumca proglašen je Gheorghe Visu za izvedbu u rumunskom filmu "Psi".

"Ovo je moj prvi film nakon deset godina i svoja osjećanja nakon ovog priznanja ne znam kako bih opisao", rekao je Gheorghe Visu novinarima.

Počasna nagrada žirija otišla za film "Bezbožnica" Ralitze Petrove, koja nije mogla sakriti emocije pri dodjeli nagrade.

"Poručila bih svim mladim filmašima da nastave vjerovati u sebe, budite radikalni, budite hrabri i to je jedino važno", poručila je Petrova.

Specijalno priznanje žirija pripalo filmu "Psi" režisera Bogdana Miricăe.

"Srce Sarajeva" za najbolji kratki film dodijeljeno je srbijanskom filmu "Tranzicija" u režiji Milice Tomović.

Specijalno priznanje žirija za kategoriju kratkog filma pripalo je rumunskom filmu "4:15 poslijepodne, smak svijeta" u režiji Gabi Virginia Sargae i Cătălin Rotaru, te hrvatskom filmu "Zvir" u režiji Miroslava Sikavice.

Za ovogodišnji najbolji dokumentarni film "Srce Sarajeva" pripalo je rumunskom filmu "Samo dašak" urađenom u režiji Monice Lazurean-Gorgan.

Publika Sarajevo Film Festivala, 2014.
Publika Sarajevo Film Festivala, 2014.

Žiri za dokumentarni film 22. SFF-a specijalnu nagradu dodijelio je bosanskohercegovačkom filmu "Scream for me Sarajevo" u režiji Tarika Hodžića. Ovaj film dobio je i nagradu Al-Jazeera Balkans, kao i nagradu u kategoriji ljudskih prava.

Na novinarsko pitanje da li je bila očekivana nagrada, Tarik Hodžić je odgovorio da su je priželjkivali.

"Snovi su nama se ostvarili. Ovo je početak divne avanture. Tri godine rada, tri godine truda i tri godine uživanja i večeras je noć trijumfa", rekao je Hodžić.

Specijalno priznanje u kategoriji ljudskih prava "Human Rights" dodijeljeno je slovenačkom filmu "Granice" u režiji Damjana Kozole.

U kategoriji dokumentarnog film specijalnu nagradu dobio je i turski dokumenatrac "Baglar" u režiji Berke Bas i Melis Birder.

Između ostaloga, dodijeljene su i nagrada EDN Talent Grant, nagrada Međunarodne konfederacije umjetničkih kina CICAE, CINEUROPA nagrada.

Zaljubljenici u sedmu umjetnost imali su priliku uživati u više od 200 ostvarenja s festivalskog programa i to iz 61 zemlje. Brojne programe SFF-a pratilo je čak 100.000 posjetilaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG