Dostupni linkovi

Albanija naložila zatvaranje turskog koledža 'Mehmet Akif'


Koledž "Mehmet Akif" u Prizrenu, Kosovo, jul 2017.
Koledž "Mehmet Akif" u Prizrenu, Kosovo, jul 2017.

Vlada Albanije je donela odluku da zatvori turski privatni koledž "Mehmet Akif", koji je u Tirani funkcionisao 26 godina. Ovakva odluka Saveta ministara od 22. septembra usledila je dan nakon zatvaranja turskog privatnog vrtića "Zubeyde Hanim".

Predstavnici vrtića su naveli kako ispunjavaju sve uslove za rad, te na konferenciji za novinare 23. septembra kazali kako su sudu u Tirani podneli zahtev da se ova odluka poništi.

Ministar prosvete u Vladi Albanije Evis Kuši (Kushi) je na svom Facebook nalogu naveo da je "Mehmet Akif" prekršila važeće zakonodavstvo.

Prema njenim navodima, ovaj koledž je započeo nastavu za 2022/23 godinu na lokaciji za koju nisu dobili odobrenje Ministarstva prosvete, te nisu ispunjeni zakonski kriterijumi koje je Albanija postavila za privatne obrazovne ustanove.

U odluci Saveta ministara se navodi da je privatni koledž „Mehmet Akif“ u obavezi da svakom studentu obezbedi dokumenta za prelazak u drugu obrazovnu ustanovu, kao i da vrati uplaćeni novac do septembra meseca.

Koledž "Mehmet Akif" i vrtić "Zubeyde Hanim" su privatne obrazovne institucije koje finansira pokret Hizmet, bivšeg imama Fetulaha Gulena, koji već dugi niz godina živi u egzilu u SAD.

Turska je ovaj pokret proglasila terorističkom organizacijom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayp Erdogan) je od Albanije konstantno tražio da zatvori ove obrazovne institucije.

"Što je pre moguće osloboditi se ove otrovne strukture koja predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost", rekao je Erdogan u Skupštini Albanije 17. januara ove godine.

Albanija je zvanično odbila da turskim vlastima preda pripadnike Gulenovog pokreta, a bivši ministar spoljnih poslova Ditmir (Bushati) Bušati je 2018. rekao da se "Albanija solidariše sa događajima koji su se odigrali u Turskoj, ali da kao članica NATO-a i kandidat za u EU ​poštuje neka međunarodna pravila".

S druge strane, Kosovo je u martu 2018. uhapsilo i deportovalo šest turskih državljana koji su radili u privatnoj školi „Mehmet Akif“ u Prištini. Pre hapšenja i deportacije im je oduzeta boravišna dozvola na Kosovu.

Svi uhapšeni su u međuvremenu u Turskoj osuđeni na ukupno 56 godina i sedam i po meseci zatvora.

Tada je saopšteno da je njihova deportacija obavljena u koordinacionoj akciji obaveštajnih službi Turske i Kosova.

XS
SM
MD
LG