Dostupni linkovi

Zelenski i Rama potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Albanije Edi Rama potpisuju Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve zemlje, Tirana, 28. februar 2024.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Albanije Edi Rama potpisuju Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve zemlje, Tirana, 28. februar 2024.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Albanije Edi Rama potpisali su u sredu u Tirani Sporazum o prijateljstvu i saradnji između dve zemlje.

Oni su sporazum potpisali u okviru samita "Ukrajina – Jugoistočna Evropa" koji se održava u glavnom gradu Albanije.

Premijer Albanije je rekao da "sporazum služi učvršćivanju prijateljstva između dve zemlje i naroda, kroz proširenje i jačanje saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa".

Na početku ceremonije, Zelenski je Rami uručio Orden kneza Jaroslava Mudrog za, kako je rekao, izuzetan lični doprinos.

Ranije tokom dana, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i albanski ministar za Evropu i spoljne poslove Igli Hasani sastali su se u Tirani.

Kuleba je u sredu zahvalio Albaniji što je organizovala samit za njegovu zemlju i ponovio da je veoma važno da Rusija bude odgovorna za rat koji je počeo u Ukrajini 2022. godine.

On je zahvalio Albaniji na humanitarnim inicijativama posle početka rata, uključujući rehabilitaciju dece čiji su roditelji poginuli u ratu.

Hasani najavio je da su vlasti u fazi priprema za otvaranje albanske ambasade u Kijevu i da se nada da će ona biti otvorena "u narednim mesecima".

Rama: Podrška Ukrajini koliko kod da je potrebno

Rama je posle samita na konferenciji sa Zelenskim rekao je u sredu da će njegova zemlja podržati Ukrajinu koliko je potrebno.

"Jasno smo stavili do znanja, veoma sam ponosan što mogu da kažem da nisu samo Vlada, Parlament i institucije, već ceo narod, celokupno stanovništvo naše zemlje koje je uz Ukrajinu i podržava Ukrajinu, bez ikakvog oklevanja", rekao je albanski premijer.

On je rekao da rat u Ukrajini nije egzistencijalna pretnja samo za Ukrajinu, "već za sve za šta mislimo da bi naša budućnost trebalo da bude".

Rama je pozvao Zapad da pošalje oružje u Ukrajinu, jer je to jedini način da se pobedi Rusija.

"Ne zaustavljamo rat razoružavanjem žrtve. Zato moram da kažem svima da Ukrajina zaslužuje podršku i pomoć na svaki način, da se odupre i da garantuje da je svaki mir koji proizlazi iz ovog rata ispravan za mir", rekao je albanski premijer.

U SAD je blokiran paket pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara, pošto republikanci u Kongresu odbijaju da daju zeleno svetlo, tvrdeći da su potrebne oštrije mere za migraciju u SAD.

Ukrajinski predsednik je rekao da treba učiniti sve da ne dođe do kašnjenja u nabavci oružja.

"Što više (ruski predsednik Vladimir) Putin vidi nestašice, više će misliti da može da prodre u Evropu i na Zapad. Ovo je veoma opasna situacija", rekao je Zelenski.

XS
SM
MD
LG