Dostupni linkovi

Sud ostavlja u zatvoru dvojicu Rusa i Ukrajinca uhapšene u Albaniji


Ruski državljani Svetlana Timofoeva i Mihail Zorin, i Ukrajinac Fjodor Mihailovič na Sudu u Elbasanu, 24. august 2022.

Albanski sud odredio je pritvor za dvoje Rusa i Ukrajincu do istrage vlasti o tome šta su radili u bivšoj fabrici oružja.

U svojoj presudi od 24. augusta, sudija Pajtime Fetahu se složio sa zahtjevom tužioca da se oni privedu zbog navoda da su "obezbjeđivali tajne informacije vojnog ili bilo kog drugog karaktera kako bi bile dostavljene stranoj sili, čime se krši nezavisnost zemlje".

Hapšenje njih troje, 20. augusta, izazvalo je uzbunu u Albaniji, članici NATO-a i pristalici Ukrajine u njenoj odbrani od šestomjesečne invazije Rusije.

Dvoje Rusa su u sudskim dokumentima identifikovani kao 25-godišnji Mihail Zorin i 33-godišnja Svetlana Timofojeva. Ukrajinac je identificiran kao Fedir Mykhaylov. Njegove godine nisu navedene.

Oni su uhapšeni unutar ili u blizini bivše vojne fabrike u Gramšu, 80 kilometara južno od glavnog grada Tirane. Osumnjičeni su fotografisali biljku.

Vlasti su saopštile da je Zorin, koji je ušao u fabriku, upotrijebio biber sprej na dvojici vojnih stražara koji su pokušavali da ga uhvate.

Timofoeva i Mihajlov su uhapšeni ispred kompleksa.

Policija je saopštila da je oduzela njihovo vozilo, laptop, gotovinu, dva drona i druge dokaze.

Vojna fabrika Gramsh otvorena je 1962. za proizvodnju pušaka AK-47 i drugog oružja. Zaustavio je proizvodnju nakon pada komunizma 1990. godine i počeo da rastavlja oružje.

Postrojenje se i dalje koristi za popravku drugog vojnog naoružanja, ali tamo više nema proizvodnje.

Lokalni mediji su javili da su troje osumnjičenih ušli u Albaniju sa različitih graničnih ulaza, a zatim ostali u blizini fabrike.

Zvaničnik ukrajinske ambasade u Tirani, koji je bio prisutan na saslušanju, rekao je da je ukrajinski osumnjičeni nevin, rekavši da je Mihajlov samo služio kao vozač Rusa.

Javno poznata pod svojim pseudonimom "Lana Sator", Timofoeva je poznata kao urbana istraživačica, koja fotografiše spektakularne slike iznutra ponekad strogo čuvanih vojnih lokacija.

Godine 2012. ušuljala se u rusku fabriku raketa i objavila upečatljive slike iz njene unutrašnjosti. Ona je u Gruziji od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Uz izvještavanje AP

XS
SM
MD
LG