Dostupni linkovi

Iran osuđuje američke sankcije zbog sajber napada na Albaniju


Specijalne policijske snage ulaze u iransku ambasadu u Tirani 8. septembra dok Albanija prekida veze sa Iranom i naređuje diplomatama da napuste iransku ambasadu u Tirani zbog nedavnog sajber napada.
Specijalne policijske snage ulaze u iransku ambasadu u Tirani 8. septembra dok Albanija prekida veze sa Iranom i naređuje diplomatama da napuste iransku ambasadu u Tirani zbog nedavnog sajber napada.

Iran je oštro osudio američke sankcije koje su ove sedmice uvedene iranskom ministarstvu obavještajnih poslova i sigurnosti i njegovom ministru nakon što je Teheran optužen da stoji iza nedavnog sajber napada na Albaniju.

"Neposredna podrška Amerike lažnoj optužbi albanske vlade... pokazuje da dizajner ovog scenarija nije ova potonja, već američka vlada", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u izjavi od 10. septembra.

Albanija je 7. septembra naredila iranskim zvaničnicima da napuste zemlju i prekinula diplomatske odnose s Teheranom nakon istrage o sajbernapadu koji je ciljao digitalnu infrastrukturu članice NATO-a u julu.

Prvi prekid odnosa s Iranom zbog sajber napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Tirana je opisala "nepobitne" dokaze da Teheran stoji iza sajber napada.

Sjedinjene Države su nakon toga najavile nove sankcije protiv iranskog ministra obavještajnih službi i sigurnosti Esmaila Khatiba i ministarstva u cjelini.

"Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru, što uključuje normu o suzdržavanju od oštećenja kritične infrastrukture koja pruža usluge javnosti", rekao je 9. septembra podsekretar američkog ministarstva finansija Brian Nelson.

Uz osudu novih sankcija 10. septembra, Kanani je optužio Washington da "daje punu podršku terorističkoj sekti", pozivajući se na zabranjenu opozicionu organizaciju Mudžahedin-e Khalq (MKO).

Na zahtjev Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija, Albanija je 2013. pristala da primi pripadnike MKO iz Iraka, a hiljade su se od tada naselile u toj balkanskoj zemlji.

"Ova kriminalna organizacija nastavlja da igra ulogu jednog od američkih oruđa u vršenju terorističkih akata, sajber napada" na Iran, rekao je Khani, bez pružanja dokaza.

MKO je prognana političko-militantna organizacija koja se zalagala za svrgavanje iranskog klerikalnog režima i koju Teheran smatra terorističkom organizacijom.

Na osnovu izvještaja Reutersa i AFP-a.

XS
SM
MD
LG