Dostupni linkovi

Skupština Albanije izglasala smenu predsednika Ilira Mete


Ilir Meta, predsednik Albanije kaže da nije zabrinut zbog „neustavne i smešne odluke“.
Ilir Meta, predsednik Albanije kaže da nije zabrinut zbog „neustavne i smešne odluke“.

Poslanici u Skupštini Albanije podržali su sa 104 glasa smenu predsednika Ilira Mete, uz obrazloženje da je ozbiljno prekršio Ustav zemlje.

Prethodno je Skupština izglasala izveštaj anketne komisije o smeni predsednika sa 104 glasa.

Poslanici vladajuće Socijalističke partije, premijera Edija Rame, osnovali su ovu parlamentarnu komisiju koja je utvrdila da je Ilir Meta u 17 tačaka prekršio Ustav.

Prema Ustavu, inicijativu za razrešenje mora da podrži najmanje dve trećine ili 94 poslanika.

Nakon toga se odluka Skupštine prosleđuje Ustavnom sudu koji proglašava smenu predsednika kada se dokaže krivica ili ustavne povrede, na osnovu kojih su poslanici glasali.

Portparol predsednika Albanije Tedi Blushi je na svom Facebook nalogu napisao da Ilir Meta nije zabrinut zbog „neustavne i smešne odluke monističke parlamentarne deponije“.

„Predsednik Republike Ilir Meta motivisaniji je nego ikad ranije da zaštiti suverenitet i integritet Albanije od bilo kakvih pokušaja izdajnika, saradnika i njihovih tutora koji godinama rade protiv naše zemlje, Albanaca i nacionalnog interesa“ napisao je Blushi.

Poslanici Socijalističke partije tvrde da je Meta flagrantno prekršio ustav Albanije i da javnim "postupcima, ponašanjem i porukama nije garantovao nacionalno jedinstvo“.

Sa druge strane, Meta je rekao da neće priznati nijednu aktivnost "jednopartijske" skupštine i da će svoju dužnost vršiti do 24. jula 2022. godine.

XS
SM
MD
LG