Dostupni linkovi

Albanija poslala 30 vojnika na Kosovo


Pripadnici KFOR-a
Pripadnici KFOR-a

Ministarstvo odbrane Albanije je saopštilo u petak da je grupa od 30 pripadnika posebne jedinice Oružanih snaga krenula na Kosovo. Ovaj kontingent će se pridružiti Kfor-u, misiji NATO-a na Kosovu.

Ministar odbrane Niko (Peleshi) Pelješi je izjavio da će ova misija doprineti miru na Zapadnom Balkanu, usled povećanja tenzija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„U ovim danima izazova za globalni mir i bezbednost, udvostručuje se i povećava pažnja, ali i odgovornost svakog od nas i svakog od vas, da služimo profesionalno, vojno disciplinovano, dostojanstveno, u skladu sa etičkim kodeksom i vrednostima našeg saveza“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Albanije.

U međuvremenu, načelnik Generalštaba Oružanih snaga, general-major Bajram Begaj, je rekao da se raspoređivanje snaga na Kosovu odvija u „turbulentnom“ bezbednosnom trenutku na istočnoj strani alijanse.

„Globalna bezbednost je ugroženija nego ikada. Region i naša zemlja nisu imuni na ove akcije Rusije“, rekao je on.

Albanske trupe biće u misiji na Kosovu zajedno sa trupama Hrvatske i Italije.

Raspoređivanje albanskih trupa na Kosovu dolazi dan nakon što je NATO rekao da je posvećen obezbeđivanju bezbednosti na Kosovu i širom Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG